O parte din ajutorul Guvernului SUA, în valoare de 300 mil. USD, va fi alocată pentru construirea unor linii de interconectare, precum o nouă interconexiune cu România – Iași-Ungheni-Strășeni. O altă opțiune pentru finanțare ar putea fi linia de conexiune dintre două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) – de 400 kV Vulcănești – MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău.

Despre aceasta, dar și despre prioritățile sectorului energetic din următorul an au discutat conducerea Ministerului Energiei și directoarea Oficiului inițiativelor de tranziție din cadrul USAID.

Ministerul Energiei menționează că, în următorul an, ar urma să fie formalizat operatorul de piață, care va face posibilă tranzacționarea energiei electrice regenerabile, pe ore, pe zi, inclusiv tranzacții de import/ export cu Ucraina și România. În cel mult un an ar urma să fie licitate capacități mari de energie verde, pentru a da impuls investitorilor care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.