Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție, datorită unui nou proiect finanțat de Germania și implementat de PNUD, ca parte a programului său global privind fortificarea statului de drept, drepturilor omului, justiției și securității pentru pace și dezvoltare durabilă.

Proiectul, intitulat „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, este finanțat cu peste 1,6 mil. de euro de Germania și va fi derulat până în luna iunie 2024.

Echipe mobile formate din asistenți sociali, psihologi și avocați vor fi abilitate să ofere consultanță juridică și sprijin în caz de violență în bază de gen pentru comunitățile din cinci raioane (Căușeni, Edineț, Comrat, Ungheni, Soroca). Începând cu anul trecut, PNUD a contribuit la formarea și consolidarea echipelor mobile, care asigură legătura  dintre refugiați, comunitățile-gazdă și autoritățile publice locale, oferind servicii juridice, psihologice și sociale.

În cadrul proiectului vor fi instruiți 25 de cetățeni ucraineni, care ulterior vor ghida refugiații care au nevoie de asistență juridică.

PNUD și Germania vor sprijini reorganizarea și digitalizarea proceselor interne ale Consiliului Național de Asistență Juridică Garantată de Stat pentru a operaționaliza și integra furnizarea de servicii de asistență juridică garantată de stat, parțial gratuită, și pentru a recupera costurile. Totodată, va fi pilotată o platformă de tele-asistență pentru consilierea juridică primară.

De la începutul războiului din Ucraina, PNUD a sprijinit refugiații să beneficieze de acces sporit la justiție. Aproximativ 1.000 de refugiați de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de consiliere juridică. 150 de parajuriști și asistenți sociali au fost instruiți pentru a răspunde nevoilor refugiaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.