Cu ajutorul proiectului PNUD Moldova „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, finanțat de Fondul Verde pentru Climă, a fost elaborat un nou proiect de lege, care va ajuta Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) să își modernizeze serviciile și să le facă relevante profesioniștilor din mai multe domenii.
În prezent, SHS funcționează în baza unei legi din 1998.
Prevederile noului proiect de lege vor permite specialiștilor din cadrul SHS să ofere servicii climatice și de mediu pentru persoanele ale căror activitate este direct afectată de schimbările climatice. E vorba, bunăoară, de agricultorii care vor putea lua decizii privind protejarea culturilor și terenurilor pe care le gestionează, în baza informațiilor furnizate de SHS. Mai mult, va exista posibilitatea oferirii de date contra cost, adaptate la cerințele individuale ale solicitantului.
În scurt timp, cu sprijinul PNUD Moldova urmează să fie lansat un portal care va conține informații ample despre tendințele meteo și vulnerabilitățile climatice.
Documentele au fost elaborate și consultate public la începutului acestui an.
R. Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, iar inundațiile și secetele sunt cele mai frecvente fenomene meteo extreme care afectează țara.