Autoritățile centrale au aprobat modificările necesare pentru eficientizarea gestionării mijloacelor financiare ale Fondului național pentru dezvoltare regională și locală (FNDRL) în vederea implementării programului „Satul European Expres”, despre lansarea căruia a anunțat recent președinta Maia Sandu.

Programul prevede că autoritățile locale vor putea implementa proiecte rapide, cu termen de finalizare de maximum șase luni, și vor putea rezolva necesitățile urgente ale localităților. Procedura de înscriere în concurs a proiectelor de dezvoltare regională și locală va fi simplificată.

Astfel, au fost stabilite patru tipuri de apeluri de proiecte, unul din ele fiind inovativ – acesta se referă la apelurile de granturi mici, care se organizează într-un mod simplificat. Noul tip de apel oferă aplicanților posibilitatea să pregătească proiectele în termeni restrânși, cu un set minim de acte și să le depună pentru obținerea finanțării.

De asemenea, în contextul crizei energetice, la domeniul de intervenție „îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale”, a fost introdusă o măsură nouă – eficientizarea energetică a clădirilor publice. Aceasta prevede eficientizarea energetică a grădinițelor, școlilor, spitalelor, azilurilor, orfelinatelor.

„Urmare a completărilor introduse, va fi îmbunătățit semnificativ procesul de organizare a concursurilor pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor”, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Amintim că o sută de proiecte din Programul Național „Satul European” au fost deja finalizate, iar aproape 100 de mii de oameni beneficiază de rezultatele acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.