În ajunul Zilei mondiale a solidarității cu victimele violenței sexuale – Denim Day, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în R. Moldova, drept partener în implementarea politicilor și programelor care vizează prevenirea și combaterea violenței în bază de gen, inclusiv a violenței sexuale, în parteneriat cu Guvernul și Parlamentul, Centrul Internațional „La Strada” și Centrul de Drept al Femeilor, a lansat campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”.

Evenimentul s-a produs în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, unde peste 100 de participanți, printre care medici, psihologi, asistenți sociali, polițiști, voluntari și reprezentanți ai corpului diplomatic, s-au adunat la un flashmob pentru a transmite mesaje de susținere supraviețuitorilor violenței sexuale.

Potrivit statisticilor, la nivel mondial, una din zece femei a suferit o formă de violență sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată. În același timp, un studiu mondial realizat de UNFPA arată că fetele și femeile cu dizabilități se confruntă cu până la 10 ori mai multă violență bazată pe gen. Iar datele Inspectoratului General al Poliției arată că ponderea infracțiunilor raportate privind violența sexuală a crescut de la 1.67% până 2.36%, în perioada 2016-2022.

Deși R. Moldova a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței sexuale, fenomenul rămâne o problemă acută.

Campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free” își propune să informeze publicul larg despre problema violenței sexuale și să promoveze serviciile disponibile pentru supraviețuitori, precum și să mobilizeze actorii implicați în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.