Echipa de Țară a Națiunilor Unite în Moldova, formată din 26 de agenții ONU, programe, fonduri și alte entități ONU, împreună cu partenerii săi, au înregistrat progrese în toate cele patru direcții strategice ale activității sale.  

Este vorba de avansarea drepturilor omului și egalității de gen, consolidarea capacităților instituționale și de guvernare, îmbunătățirea accesului la muncă decentă și îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii locale, îmbunătățirea calității educației, a serviciilor de sănătate și a asistenței sociale și promovarea rezistenței la schimbările climatice.

La nivel de realizare, 79% din 87 de indicatori, pentru care erau disponibile date în 2022, au fost realizați pe deplin sau realizați la un nivel înalt, notează un comunicat al ONU în Moldova.

În 2022, Națiunile Unite în Moldova și-a consolidat și diversificat parteneriatele pentru a sprijini și accelera realizarea ODD-urilor (Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă) și pentru a contribui la agenda națională de dezvoltare, colaborând cu peste 150 de parteneri diferiți de implementare și cooperare.

  • ONU a obținut rezultate notabile în domeniul guvernanței, drepturilor omului și egalității de gen, în pofida contextului provocator al războiului din Ucraina. Anul 2022 a culminat cu realizări importante în domeniul statisticii oficiale, la care ONU Moldova a contribuit semnificativ în cadrul UNPFSD 2018-2022. În afară de aceasta, 60 de OSC naționale și locale au evaluat peste 300 de recomandări privind drepturile omului emise de organele internaționale de monitorizare a drepturilor omului. Rețeaua de mediatorii comunitari romi de pe ambele maluri ale Nistrului a fost consolidată. În același timp, opt centre de tineret suplimentare au extins Rețeaua Națională a Centrelor de Tineret la 52 de entități (dintre care 5 complet accesibile) în toată țara, oferind diferite oportunități tinerilor de a se dezvolta și de a participa la viața civică. Peste 35 de mii de tineri și tinere și-au sporit cunoștințele despre cetățenia activă și participarea civică, dezvoltarea personală, egalitatea de gen și abilitarea femeilor. Mai multe rezultate aici.
  • Au fost înregistrate progrese considerabile în domeniul creșterii economice durabile, incluzive și echitabile, ceea ce a dus la: crearea, extinderea sau consolidarea rezilienței economică a 425 de ÎMM (Întreprinderi mici și mijlocii), dintre care 101 sunt femei.  Aproximativ 380.000 de persoane au beneficiat de infrastructură publică îmbunătățită. La fel, 1000 de locuri de muncă au fost create sau menținute, mai mult de jumătate fiind destinate femeilor. Mai multe rezultate aici.
  • Peste 700.000 de gospodării au redus consumul de energie electrică cu 1,3%, în timp ce peste 250 de mii de persoane și-au crescut capacitățile de aplicare a practicilor de management durabil al resurselor naturale, datorită sprijinului ONU în domeniul îmbunătățirii capacităților naționale și locale de creștere a eficienței energetice, aplicării management durabil al resurselor naturale și integrării priorităților de atenuare și adaptare la schimbările climatice în planurile de dezvoltare locală. În plus, 18.204 de persoane își pot reduce acum vulnerabilitatea față de riscurile legate de schimbările climatice. Mai multe rezultate aici.
  • Cu sprijinul tehnic și politic al ONU, cetățenii au acum acces sporit la serviciile de sănătate și au asigurată continuitatea acestora, inclusiv la servicii de sănătate esențiale, servicii de sănătate perinatală, sexuală și reproductivă și sistemul de îngrijire de urgență. Aproximativ 700.000 de persoane din grupurile vulnerabile au beneficiat de diferite servicii de sănătate, în timp ce 191 de copii cu dizabilități au beneficiat de serviciile Intervenției Preșcolare. Peste 2 milioane de persoane au fost informate despre stereotipurile negative de gen și violență în bază de gen, iar 80.000 cele mai vulnerabile gospodării au beneficiat de asistență socială pentru a depăși crizele multiple generate de război. Mai multe rezultate aici.

În 2022, ONU în Moldova au implementat programe și proiecte în valoare totală de 40 de milioane de dolari care acoperă toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cea mai mare parte a cheltuielilor fiind direcționată către ODD 1 (Fără sărăcie), ODD 3 (Sănătate și bunăstare), ODD 5 (Egalitate de gen), ODD 11 (Orase și comunități durabile) și ODD 16 (Pace, Justiție și Instituții puternice).

Implementarea cu succes a programelor ONU în Moldova și furnizarea de sprijin oamenilor nu ar fi posibile fără partenerii noștri de dezvoltare valoroși, și anume partenerii internaționali de dezvoltare și finanțare, precum și Guvernul, printre alții.

Anul trecut, Echipa de Țară ONU Moldova a semnat cu Guvernul R. Moldova Cadrul de Cooperare pentru Dezvoltare Durabilă, care va ghida activitatea Națiunilor Unite în perioada 2023-2027.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.