Copiii cu dizabilități și copiii cu tulburări de dezvoltare și de comportament din raionul Criuleni vor avea acces la asistență cu aplicarea terapiilor senzoriale, datorită unei camere de stimulare senzorială*, amenajate de Asociația „Fiecare Contribuie pentru Schimbare”.
Acest fapt a devenit posibil grație sprijinului Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.
Ce este terapia senzorială?
Terapia senzorială facilitează procesul de învățare și ajută copilul să devină un adult autonom și integrat în societate. Activitățile din cadrul acestei terapii contribuie, prin tehnici speciale, la adaptarea copilului la mediul înconjurător.
*Camera senzorială reprezintă un spațiu revolutionar, dotat cu echipament de ultimă generație. Prin asemenea camere este promovată activitatea intelectuală și încurajată relaxarea în timpul stimulării simțurilor copilului.
Activitățile senzoriale într-un asemenea spațiu securizat, special amenajat, în care copilul are posibilitatea de a prelua informații senzoriale într-un ritm propriu, sunt necesare în cantități diferite pentru fiecare copil, ele având, de asemenea beneficii mari de relaxare, stimulare, cunoaștere și asupra copiilor fără problem senzoriale.
Servicii extinse
Terapia de integrare senzorială este o componentă a planului complex de intervenție pentru recuperarea copiilor cu anumite tulburări sau dizabilități.
„Prin intermediul proiectului implementat, am extins și fortificat serviciul social Echipă Mobilă și Serviciul raional de intervenție timpurie: am amenajat corespunzător spațiul, am informat comunitatea, părinții, am instruit specialiști și am pilotat serviciile camerei senzoriale. De asemenea, am dotat Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel” cu un autoturism. Specialiștii se pot deplasa astfel mai ușor la familiile cu posibilități materiale limitate pentru a le acorda gratuit copiilor serviciile necesare – terapie senzorială, kinetoterapie, asistență psihologică”, a spus, la inaugurarea camerei senzoriale, Victoria Secu, directoarea Asociației „Fiecare Contribuie pentru Schimbare”.
Asociației „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” și-a început activitatea în anul 2000, răstimp în care a implementat peste 65 de proiecte în susținerea comunităților din raionul Criuleni. Asociația numără o echipă de 15 persoane.