Autoritățile R. Moldova au demarat, cu suportul partenerilor de dezvoltare, un procesul de organizare a sistemului de management al deșeurilor pentru a valorifica energetic mormanele de gunoaie acumulate și a obține energie electrică, dar și energie termică.

Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională „Securitatea energetică a R. Moldova” (MESA) își propune ca pe durata unui an să analizeze compoziția tomberonului de gunoi din mai multe orașe și comune din țară, pentru a găsi cea mai optimă tehnologie de prelucrare a deșeurilor pentru Moldova.

Moificările propuse de Ministerul Energiei la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile își propun să stimuleze investițiile în noile tehnologii în centrale de prelucrare a deșeurilor, inclusiv a apelor uzate, a spus secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul unui atelier dedicat acestei probleme.

„Ceea ce am învățat din criza anului trecut e că trebuie să valorificam resursele pe care le avem la noi acasă: energia solară, eoliană, energia pe biogaz. În loc să îngropăm aceste deșeuri, mai bine să le reciclăm și ce este nereciclabil să producem energie. Aici este un potențial enorm atât prin producția de biogaz, cât și prin cogenerare”, a spus Carolina Novac.

Stisticile arată că un cetățean al R. Moldova generează anual 360 kg de gunoi menajer, volum în creștere an de an. Circa 90% din deșeurile colectate de întreprinderile de salubritate sunt depozitate la gropile de gunoi, fiind, de fapt, înhumate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.