Antreprenorii care au știut să-și transforme hobby-ul într-o afacere se consideră cei mai fericiți oameni. Acesta este cazul familiei Gaipeli din Tighina (Bender). Iar când un vis este și susținut financiar, lucrurile merg strună.

Elena Gaipeli este fostă profesoară de muzică, iar Veaceslav, soțul ei, este fost motociclist. În timp, ei au descoperit un hobby comun.

Într-un mic atelier, improvizat în casa de la țară, mai exact în vila lor de lângă orașul Tighina (Bender), Elena și Veaceslav meșteresc diverse articole din lemn: de la tocătoare și platouri secționate, la mici obiecte decorative. Lucrurile din atelier au prins contur cu ajutorul unui grant oferit în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Foto: PNUD Moldova

Pasiunea pentru lemnărit nu a apărut peste noapte, a venit după multe căutări. În perioada concediului de îngrijire a copilului, Elena era în căutarea unei ocupații care să o facă să evadeze din rutină. Inițial apăruse ideea unui atelier de floristică, apoi într-o bună zi soțul i-a arătat câteva obiecte confecționate din rășină epoxidică. Prima reacție a fost un nu categoric, apoi a decis să-i dea totuși o șansă. Așa a început a confecționa diverse bijuterii și obiecte decorative din rășină epoxidică.

„Inițial credeam că nu mi se potrivește. Însă, a produce ceva unic, fiindcă oamenii asta își doresc – să aibă ceva ce nu are nimeni – s-a dovedit a fi cea mai interesantă și creativă perioadă din viața mea, care a durat cinci ani”, relatează Elena.

Lucrurile au luat o altă întorsătură atunci când s-a început războiul în Ucraina, pentru că, din punct de vedere logistic, a fost complicat să importe materie primă.

„Atunci am înțeles că trebuie să ne regândim afacerea și să creăm ceva cu ce găsim aici, pe loc”, spune Elena. Așa au ajuns să combine abilitățile lui Veaceslav de a stăpâni echipamentele tehnice cu cele de design ale Elenei, care e meșteră în a modela rășina epoxidică. „Așa a renăscut afacerea noastră de familie”, adaugă antreprenoarea.

Veaceslav este cel care execută chiar și cele mai neobișnuite idei pe care le are Elena.

„Nu ne este complicat să lucrăm împreună, e chiar interesant. Respectăm și susținem ideile celuilalt”, afirmă Elena.

„Cu fiecare dotare suplimentară, devine mai ușor, de parcă mai apare un om în echipă”

Datorită finanțării de 12.000 de euro obținute în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, cei doi soți au acum în atelier ajutoare performante: roboți, strunguri, freze.

„Echipamentul ne ajută să economisim timp. Acum putem fabrica patru platouri secționate într-o singură zi, iar cu fiecare dotare suplimentară a mașinii de tăiat lemn, devine mai ușor, de parcă mai apare un om în echipă. Crește productivitatea și economisim timpul, ceea ce e foarte important într-o asemenea afacere”, explică Veaceslav.

Din grantul de la UE, soții Gaipeli vor amenaja la atelier o sală sterilă, bine încălzită, în care să poată decora cu rășină epoxidică obiectele din lemn.

Ei și-au dorit de la bun început să decoreze obiectele din lemn cu rășină epoxidică. „Ce-am observat este că oamenii au obosit să aibă lucruri pe care le pot avea și alții. Marile companii nu oferă diversitate, pentru că ei lucrează cu anumite șabloane, în schimb atelierele care fac lucruri la comandă au acum marele avantaj, să personalizeze, să ofere clientului un lucru unic”, spune Elena.

Foto: PNUD Moldova

Decorarea personalizată presupune, pe lângă creativitate și originalitate, anumite cheltuieli care trebuie suportate inițial de producător, apoi de client.

„Dacă în cazul bijuteriilor eu aveam nevoie de cinci mililitri de rășină epoxidică, atunci pentru decorarea unui obiect din lemn aș avea nevoie de peste un litru de rășină, iar costul în lei ar fi de 400 de lei, la care se mai adaugă și costul lemnului”, explică Veaceslav.

La atelierul familiei Gaipeli se folosește doar materie primă ecologică, pentru ca orice produs al lor să poată fi folosit cu încredere și în bucătărie.

„Utilizăm doar materiale certificate ecologic, inclusiv cleiul folosit pentru a uni unele piese, chiar și semifabricatele, pentru că majoritatea obiectelor pe care le producem sunt destinate gurmanzilor și pasionaților de gătit, deci locul lor este în bucătărie. În platourile noastre pot fi puse diverse tipuri de produse alimentare, inclusiv mâncarea fierbinte sau mâncarea pentru bebeluși/copii”, spune Elena.

„Trebuie să faci ceea ce e mai aproape de tine și asta îți va aduce în timp satisfacția financiară”

Pe lângă faptul că Elena și Veaceslav petrec mult timp în atelier producând diverse obiecte din lemn, aceștia caută noi oportunități de a-și promova produsele nu doar în Tighina (Bender) sau Tiraspol, dar și la Chișinău.

Ei și-au expus deja o parte din produse pe rețelele sociale, precum și pe platformele dedicate antreprenorilor creativi. Acum, își doresc să mărească volumul comenzilor, ca la un moment dat să aibă în stoc mai multe obiecte de vânzare și pentru export.

„Am ajuns la concluzia: trebuie să faci ceea ce e mai aproape de tine, de sufletul tău și asta îți va aduce în timp și satisfacția financiară”, concluzionează Elena.

Elena Gaipeli este una din cei 13 antreprenori care au obținut finanțare prin intermediul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, pentru a lansa sau dezvolta o afacere. Pe lângă asistența financiară care poate fi utilizată pentru procurarea echipamentelor, antreprenorii beneficiază de consiliere.

Un articol al PNUD Moldova 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.