La Bălți, a fost inițiat procesul de elaborare a proiectului tehnic pentru reabilitarea și adaptarea clădirii istorice cu statut de monument de arhitectură de importanță națională amplasată în centrul orașului, care a fost transmisă anul trecut în gestiunea Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Este vorba de fosta clădire a Prefecturi județului Bălți unde va fi amplasat sediul ADR Nord.

Documentația tehnică necesară pentru reparația clădirii istorice va fi elaborată timp de trei luni de către proiectanții firmei de proiectare SRL „Conex”.

Așa arată în prezent clădirea istorică (foto: adrnord.md)

Amintim că în noiembrie, anul trecut, imobilul a fost transmis, cu titlu gratuit, din administrarea Cancelariei de Stat, în gestiunea ADR Nord.

Anterior, în clădirea istorică s-a aflat Oficiul Stării Civile. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Inițial, edificiul avea doar un singur nivel. Până în anul 1918, în această clădire s-a aflat Zemstva orașului. Aici, la 3 martie 1918 a fost decisă în unanimitate votarea unei scrisori către Sfatul Ţării, în care se manifesta dorinţa de revenire la Patria Mamă, judeţul Bălţi devenind primul din Basarabia care vota Unirea.

foto: wikimedia

Iar în perioada interbelică, edificiul a servit drept local prefecturii județului Bălți. În 1934, clădirii cu un nivel i s-a mai adăugat un etaj. În perioada sovietică, în clădire s-a aflat Palatul pionierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.