La 35 de ani, Ala Cernioglo din municipiul Comrat și-a transformat pasiunea sa pentru halvaua artizanală într-o afacere prietenoasă mediului și benefică sănătății omului. Asta deși e de meserie jurnalistă.

De unde a venit ideea

Ala spune că a fost mereu atrasă de tot ce e gustos și sănătos. Ideea afacerii a prins rădăcini chiar la începutul pandemiei, acum doi ani. Fiind nevoită să stea acasă împreună cu soțul și cei doi copii, Ala și-a amintit cum pe vremuri, împreună cu bunica, producea halva acasă și atunci și-a spus: „De ce să nu produc halva sănătoasă, fără zahăr și pentru copiii mei?”. A încercat mai multe rețete până a găsit-o pe cea mai bună: cu miere și semințe de floarea-soarelui. Copiii, rudele, prietenii au rămas încântați de gustul autentic al halvalei.

Foto: PNUD Moldova

Sora Alei a fost cea care a îndemnat-o să-și dezvolte o afacere în acest domeniu, iar ideea a prins contur după ce prietenii au convins-o să se înscrie la concursul de granturi organizat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia.

Calculele salvează businessul

„Niciodată nu am câștigat nimic, dar nici nu am participat la vreun concurs, așa că de această dată am zis să-mi încerc norocul”, spune Ala. Grantul obținut în valoare de 4.300 dolari SUA a fost valorificat pentru a procura și instala panouri fotovoltaice, care au eficientizat costurile de producere. Calculele pe care le-a făcut arată bine nu doar pe hârtie, dar și în realitate: datorită acestor panouri cu o capacitate de 6 KW, va putea reduce cheltuielile pentru energia electrică cu peste 34 mii de lei anual și, totodată, va reduce semnificativ emisiile de carbon. Tot datorită panourilor, criza energetică care a afectat Republica Moldova i-a ocolit afacerea.

Foto: PNUD Moldova

Ala a mai cumpărat utilaj pentru prepararea pastei de arahide și a bomboanelor fără zahăr, ceea ce îi permite să ofere pe piață un spectru mult mai larg de dulciuri sănătoase. „Datorită acestui grant, am obținut validarea ideii mele de afacere și încrederea de a mă lansa în acest domeniu total nou pentru mine”, spune tânăra antreprenoare.

Pe lângă grantul obținut din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD, Ala mai beneficiază și de mentoratul experților proiectului, care au consultat-o cu privire la dezvoltarea și reziliența afacerii, extinderea pieței de desfacere, valorificarea deșeurilor rezultate în urma activității economice, dar și în procesul de identificare și achiziționare a echipamentului.

„O femeie poate răsturna munții”

Acum, halvaua produsă de Ala se vinde ca pâinea caldă nu doar la Comrat, dar și în Chișinău. Ea este convinsă că orice femeie i-ar putea urma exemplul, doar trebuie să nu îi fie frică și să creadă în forțele proprii. „O femeie poate răsturna munții”, susține Ala.

Foto: PNUD Moldova

Ala Cernioglo este una dintre cele 120 de femei care au obținut granturi în valoare de până la 4.400 dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice. Beneficiarele au fost selectate în cadrul a două concursuri publice organizate de proiect, la care au participat femei din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.

Pe lângă granturi, femeile mai beneficiază timp de un an de mentorat în afaceri și instruire pentru aplicarea practicilor agricole durabile și prietenoase mediului, folosirea energiei verzi și a tehnologiilor eficiente energetic etc.

Beneficiarele au lansat și dezvoltă cu succes afaceri în diverse domenii, precum ar fi apicultura, creșterea animalelor și păsărilor, managementul gunoiului de grajd, creșterea și prelucrarea plantelor medicinale, cultivarea legumelor în sere, dar și alte activități economice generatoare de venituri și reziliente la crizele climatice și economice.

Un articol al PNUD Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.