Rezultatele studiului privind evaluarea serviciilor de cantină de ajutor social (CAS) din R. Moldova a fost dat publicității la Chișinău. Cercetarea, realizată într-un proiect de „Keystone Moldova”, Asociația ,,Concordia. Proiecte Sociale” și Misiunea „Diaconia”, e o analiză de ansamblu a situației serviciilor de cantină de ajutor social din țară vizând atât cadrul legal, cartografierea serviciilor și evaluarea gradului de satisfacție a beneficiarilor.

Astfel, în Moldova activează 93 de cantine de ajutor social care prestează anual servicii de alimentare pentru circa 16.000 persoane. Studiul constată o acoperire semnificativ disproporțională cu servicii CAS la nivel național în raport cu mediul de reședință și un nivel ridicat de satisfacție a beneficiarilor de servicii.

După categorii de vârstă, 58% dintre beneficiari sunt persoane în etate, fapt ce denotă un nivel sporit de vulnerabilitate în rândul acestei categorii.

Majoritatea prestatorilor a menționat că activează cu bugete insuficiente și întâmpină dificultăți în identificarea surselor de finanțare, în situația în care pentru 58% dintre serviciile CAS bugetul disponibil le acoperă parțial necesitățile. Principala sursă de finanțare pentru 60% din serviciile CAS o reprezintă fondurile obținute prin intermediul OSC-urilor, iar mai mult de jumătate din serviciile CAS sunt finanțate sau cofinanțate de către APL.

Din cauza bugetelor limitate, costurile per prânz cald oferit de serviciile CAS sunt reduse. Circa jumătate din servicii operează cu costuri între 20 lei și 35 lei. O treime din serviciile CAS operează cu un cost de doar 15-18 lei pentru un prânz.

Serviciile de cantină de ajutor social cu sediu pentru pregătirea bucatelor și servirea mesei constituie 85% din totalul serviciilor CAS din țară, urmate de cantina mobilă, întreprinderea socială de sprijin alimentar, pachete cu produse alimentare. Majoritatea beneficiarilor CAS afirmă că preferă pachetele alimentare în locul prânzului cald oferit la sediul CAS sau să ia mâncarea pregătită la pachet.

Cercetarea a fost realizată la nivel național (32 raioane și UTAG) la sfârșitul anului 2022. Din cele 93 de CAS identificate au fost realizate interviuri cu 90 de servicii CAS, care au consimțit să participe la cercetare, în baza chestionarului de cartografiere.

Studiul privind evaluarea serviciilor de cantină de ajutor Social din Moldova a fost elaborat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.