De aproape un an, Ecaterina din Odesa lucrează la o clinică estetică din Ungheni. Femeia s-a refugiat în R. Moldova la începutul lunii martie 2022 și de atunci locuiește la Ungheni împreună cu cei doi copii ai săi și cu sora sa. Ecaterina lucrează part-time, întrucât ea merge periodic și la Odesa, unde este așteptată de soț și de clientela sa fidelă. 

Pe 24 februarie ne-am pomenit într-un coșmar”

Ecaterina a ajuns în Republica Moldova pe 3 martie 2022. Până atunci, femeia locuia la Odesa împreună cu soțul și cei doi copii ai săi. Înainte de război, ea a fost în Republica Moldova în calitate de turist, a mers la un concert și a vizitat câteva vinării.

Ecaterina a absolvit Universitatea de Medicină și lucra mai bine de șapte ani în calitate de medic dermatolog-cosmetolog la Odesa: „Trăiam, ne făceam planuri și brusc ne-am trezit într-un coșmar”.

„Când m-am trezit dis-de-dimineață pe 24 februarie, sub sunetul îngrozitor al bombardamentelor, eram complet derutată și dezorientată. Nu aveam nicio valiză pregătită, nu mi-am alimentat mașina… pur și simplu nu credeam că în secolul XXI se poate dezlănțui un război”, își amintește Ecaterina.

În căutarea unui loc sigur, Ecaterina împreună cu familia sa s-a refugiat în Republica Moldova și a ajuns la Ungheni.

„Aveam cunoscuți care au găsit cazare la Ungheni și de aceea am decis să venim și noi aici. Orașul din prima a fost pe placul meu, e curat, drăguț, confortabil și nu este foarte mare”.

În scurt timp, Ecaterina a închiriat o locuință, băiatul a mers la școală și a început să practice fotbalul, iar fetița – la grădiniță. „În curând e ziua feciorului și l-am întrebat pe cine ar vrea să invite la serbare, el mi-a răspuns – toți colegii din echipa sa de fotbal”, povestește înduioșată Ecaterina.

„Îmi pare rău că este război, dar îmi pare bine că am cunoscut-o pe Ecaterina”

În aprilie, Ecaterina a reușit să se angajeze la o clinică estetică din Ungheni: „A fost o întâmplare fericită, am cunoscut-o pe Olesea, proprietara clinicii. Am discutat, i-am povestit cu ce mă ocup și ea mi-a propus să lucrăm împreună”. 

Specializată în mezoterapie și diverse tratamente faciale anti-îmbătrânire, Ecaterina s-a adeverit a fi o adevărată găselniță pentru Olesea Crăciun, proprietara unei clinici estetice din Ungheni, beneficiară a programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF.

„Am fost foarte interesată de experiența profesională a Ecaterinei. Ea face proceduri pentru care e nevoie de cunoștințe medicale și eu tare mă bucur că s-a alăturat echipei noastre. Este profesionistă și clientele o adoră”, relatează Olesea.

În aproape un an, Ecaterina a început să fie cunoscută și apreciată de tot mai multe cliente.

„Îmi pare rău că este război, dar îmi pare bine că am cunoscut-o pe Ekaterina. Mereu îi spun că vreau ca la ea acasă totul să fie bine, dar mai doresc ca ea să revină la noi periodic, aici deja o așteaptă cliente fidele”, spune Olesea. 

De la începutul războiului, PNUD Moldova susține incluziunea socio-economică a refugiaților din Ucraina. PNUD a susținut desfășurarea cursurilor de formare profesională, a organizat  târguri ale locurilor de muncă și dezvoltă un portal care va facilita angajarea. PNUD implică sectorul privat, contribuind la crearea locurilor de muncă pentru refugiați.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă până la 23 februarie 2023, 992 cetățeni din Ucraina s-au angajat în câmpul muncii. Cei mai mulți dintre ei lucrează la Chișinău – 749 persoane.

Un articol al PNUD Moldova 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.