Un grup format din 15 tineri ambasadori din România, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Letonia, Portugalia și Marea Britanie au vizitat regiunea Cahul. Aceștia s-au întâlnit cu tinerii antreprenori din sudul țării, rezidenți ai incubatorului de afaceri, au vizitat un laborator digital performant din cadrul unui liceu și au participat la o dezbatere cu studenții Universității de Stat „B.P. Hasdeu”.

Vizita are loc în contextul Anului European al Competențelor, care își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, permițând oamenilor și întreprinderilor să contribuie la tranziția ecologică și digitală, sprijinind inovarea și competitivitatea.

Aflați într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, tinerii ambasadori europeni au ținut să viziteze regiunea de sud, care a devenit un important centru economic, turistic și digital al țării.

Însoțiți de mai mulți oficiali ai Delegației UE în Moldova, precum și ai ambasadei Suediei, tinerii au făcut o primă oprire la Incubatorul de Afaceri din Cahul. Ulterior, tinerii au avut ocazia să viziteze Laboratorul Digital, creat în cadrul Liceului Teoretic „Piotr Rumeantev” din Cahul, cu sprijinul EU4Moldova: Startup City Cahul. Aici, 550 de elevi ai liceului au acces la 20 de calculatoare performante, o tablă interactivă, o imprimantă multifuncțională, cameră web, etc. Astăzi, în instituțiile de învățământ din regiunea de sud funcționează 9 astfel de laboratoare digitale complet echipate pentru studierea disciplinelor viitorului, urmând a fi create în timpul apropiat altele 6.

Oaspeții au făcut un tur al Târgului de Oportunități UE, în cadrul căruia și-au prezentat ofertele mai multe proiecte regionale, finanțate de UE. Acestea contribuie la digitalizarea afacerilor din regiune, oferă oportunități de învățare pentru tineri și suport pentru antreprenori.

Rețeaua tinerilor ambasadori europeni (YEAs) este o rețea de comunicare apolitică și voluntară, al cărei scop este să sporească nivelul de conștientizare despre cooperarea UE cu țările sale partenere din regiunea de est a Europei. Inițiativa YEAs a fost creată de UE în 2016. În prezent, există peste 900 de tineri ambasadori europeni, care reprezintă 34 de state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.