Peste o sută de copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din Chișinău, inclusiv copii și adolescenți refugiați din Ucraina. 

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) își propune, în acest an, să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru a asigura acestor copii sprijin, grijă și un mediu familial prietenos. O campanie în acest sens – Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” – a fost lansată de către Direcția nominalizată și UNICEF Moldova.

În prezent, în cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă din Chișinău sunt angajați 29 de asistenți parentali profesioniști care educă 27 de copii.

Anual, sute de copii au nevoie să beneficieze de acest Serviciu.

„În 2023, noi ne propunem să creștem numărul până la 50 de asistenți parentali profesioniști. Cu suportul UNICEF, vom dota cu toate cele necesare fiecare copil”, a precizat Angela Cutasevici, viceprimară a municipiul Chișinău.

Pentru realizarea proiectului, UNICEF va acoperi costurile în mărime de circa 3 milioane de lei pentru primele opt luni ale anului 2023, iar din septembrie a.c., proiectul va fi finanțat din bugetul municipal.

De ce beneficii se bucură asistenți parentali

Asistenții parentali profesioniști vor beneficia de un supliment la salariu în mărime de 50%, iar copiii – de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. La plasament, copilului îi vor fi asigurate bunuri de strictă necesitate.

Ce este asistența parentală?

Asistenții parentali profesioniști pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, care au experiență în educarea copiilor. Aceștia ar putea îngriji unul sau mai mulți minori, iar echipa serviciului Asistență Parentală Profesionistă le va oferi suport, instruire și consiliere gratuită.

Asistența parentală profesionistă este un serviciu specializat, care oferă copiilor îngrijire în familia unui asistent parental profesionist și presupune plasamentul acestora, pentru o perioadă determinată de timp, într-o familie alternativă, în timp ce părinții biologici se confruntă cu anumite probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.