În data de 17 ianuarie, în municipiul Bălți, a avut loc un eveniment de totalizare a proiectului „Educație media și jurnalism comunitar pentru tinerii din nordul R. Moldova.” Acesta a fost implementat în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023 de Agenția DECA-press din Bălți.

La eveniment au participat mai mulți beneficiari și parteneri ai proiectului.

În cadrul proiectului au fost organizate, în total, zece sesiuni de instruire în Bălți și patru de mentorat, respectiv, câte una în raioanele Fălești, Glodeni, Sîngerei și Rîșcani, a precizat Vitalie Cazacu, directorul Agenției DECA-press.

Potrivit lui, 109 tineri și tinere din Bălți și raioanele de nord au fost instruiți în cadrul sesiunilor, iar alți 30 au beneficiat de mentorat.

„Atât la sesiunile de instruire, cât și la cele de mentorat, tinerii și tinerele au învățat cum se scrie o știre, cum se colectează datele pentru un material de presă, au însușit «rețetele» jurnalismui comunitar. O altă componentă a instruirilor s-a axat pe educația media. Beneficiarii au învățat să distingă știrile false de cele reale, cum pot fi identificate articolele manipulatorii și cele de propagandă”, a mai spus Vitalie Cazacu.

Unul dintre partenerii proiectului a fost Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

„Sunt sigur că instruirile le-au fost de mare folos acestor tineri extraordinari și foarte activi. Ei au învățat nu doar cum să consume corect informațiile de calitate, dar și cum să o producă conținut media. Este important faptul că în acest proiect au fost antrenați nu doar tineri din Bălți, dar și din raioanele învecinate, ceea ce denotă că impactul proiectului a fost unul major”, a spus Victor Grigor, șeful Secției pentru educație, cultură și viața studențească a Universității din Bălți.

Beneficiarii susțin că au învățat multe lucruri noi, având posibilitate să-și publice știrile și articolele comunitare pe portalul jurnalist.md.

„Fiind beneficiar al acestui proiect, am avut oportunitatea să învăț multe lucruri noi și interesante. Este cert că voi continua această colaborare pentru a putea în continuare să facem lucruri frumoase în comunitatea mea, dar și pentru a-mi lărgi orizontul”, spune Sergiu Onofrei, elev în vârstă de 15 ani, corespondent comunitar în comuna Taxobeni, raionul Fălești.

În cadrul proiectului „Educație media și jurnalism comunitar pentru tinerii din nordul R. Moldova” a fost organizat și un concurs de materiale de jurnalism comunitar („Reporter în localitatea ta”). Autorii celor mai bune materiale au fost premiați în cadrul aceluiași eveniment.

Agenția DECA-press din Bălți a fost fondată în 1996, fiind prima agenție de știri regională din R. Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.