Chiar dacă autoritățile au impus prin lege o serie de restricții privind fumatul în locurile publice, unii dintre fumătorii din Bălți neglijează aceste norme. Este și cazul unor persoane care își permit să fumeze în parcuri, acolo unde oamenii obișnuiesc să se plimbe și să respire curat.

Din cauza unor fumători certați cu bunul simț, o plimbare în parc se poate transforma într-o experiență neplăcută – în loc de aer curat, trecătorii sunt nevoiți să inhaleze fum de țigară.

Am întrebat mai mulți trecători din parcurile din Bălți ce opinie au în legătură cu această problemă.

Astfel, circa 80% dintre cei cu care am discutat s-au pronunțat categoric împotriva faptului ca în pacurile din oraș să fie permis fumatul. Oameni spun că oamenii legii trebuie să monitorizeze mai intens parcuri și să aplice amenzi celor care fumează în parcuri.

Restul oamenilor cu care am vorbit sunt indiferenți vizavi de problema respectivă.

În ultima perioadă, legiuitorii din Moldova au venit cu mai multe amendamente și propuneri la legislația națională prin care limitează și mai mult fumatul în diverse spații. Între altele, a fost propusă interzicerea fumatului la balcoanele caselor de locuit, în locurile de uz comun în cămine și în locuințele în care se află minori și femei gravide. Un proiect de lege în acest sens va fi examinat la Parlament. Potrivit autorilor, inițiativa legislativă are drept scop realizarea Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.

Anastasia Gguivan,
corespondentă comunitară la Bălți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.