Cu suportul financiar al Uniunii Europene în R. Moldova și Suediei, în data de 14, 16 și 22 decembrie au fost deschise trei întreprinderi sociale de către organizațiile societății civile, după cum urmează, în: s. Isacova, r. Orhei, în s. Cobâlea, Șoldănești și în or. Anenii Noi. 

Minifermă la Isacova

Întreprinderea Socială „Angelus Agro” SRL deschide ușile mini-fermei de creștere a puilor și iepurilor care este situată în s. Isacova, Orhei. Întreprinderea e fondată de Fundația Hospice Angelus Moldova.

Mini-ferma a fost construită pe teritoriul centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice Casa Angelus și are drept scop îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor Centrului prin suplinirea necesarului de carne și ouă proaspete și asigurarea, din vinderea surplusului, a dezvoltării afacerii sociale Angelus Agro.

„Acest centru este foarte important pentru copiii din întreaga republică. Copiii beneficiază de servicii calitative, de o îngrijire mai deosebită și totodată de produsele pe care le avem în sere și o alimentație destul de echilibrată”, a explicat Rodica Costin, administratoarea Casei Angelus.

„O parte din locuitorii satului Isacova o să aibă un loc de muncă bine plătit aici, acasă, la noi, în localitate”, a precizat primarul de Isacova.

„Avem 20 sau 25 de persoane angajate din sat. Acești oameni sunt asigurați cu salarii lunare, primite la timp, oficiale, cu toate impozitele necesare plătite la stat”, a evidențiat Valerian Isac, președintele Fundației ”Hospice Angelus”.

„Întreprinderile sociale trebuie încurajate prin faptul că noi, consumatorii, vom procura stabil aceste produse care aduc impact social”, a spus Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

„Popasul” mărinimos al lui Ștefan

Întreprinderea socială „Popasul lui Ștefan” din s. Cobâlea, Șoldănești fondată de AO Bella Getica, și-a deschis oficial ușile la 16 decembrie. Întreprinderea oferă servicii de alimentație publică și a angajat 3 persoane din categorii defavorizate în calitate de bucătărese și ajutor de bucătar. Impactul social al întreprinderii constă în oferirea prânzurilor calde persoanelor în etate din sat.

Scopul întreprinderii sociale este creșterea calității vieții locuitorilor din satul Cobâlea din raionul Șoldănești. Profitul întreprinderii sociale va fi reinvestit în activitatea economică a întreprinderii.

„Primăria Cobâlea a acordat întreprinderii sociale edificiul pe un termen nedeterminat gratuit. Avem un muzeu și o pensiune turistică, dar lipseau servicii de alimentație publică necesare pentru dezvoltarea turismului local”, a spus primarul localității, Angela Ababei.

Suport pentru copii și mame

Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste” din or. Anenii Noi a fost deschis la data de 22 decembrie. Centrul își propune să asigurare dezvoltarea copiilor din diferite grupuri vulnerabile și creșterea șanselor de angajare a mamelor cu mulți copii din Anenii Noi. Centrul de Dezvoltare a Copiilor va oferi la 30 de copii din categorii defavorizate servicii gratuite.

Întreprinderea socială este fondată de Federația Familiilor pentru Unificare și Pace din lume în Moldova.

Centrul oferă pregătire pentru școală și ateliere de creație, iar pentru părinți va oferi instruiri în dezvoltarea inteligenței emoționale ale copiilor și parentingul pozitiv.

Lansarea întreprinderilor sociale are loc în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact. 

Foto: Fundația Est-Europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.