În anul 2022, încă 16 sate au învățat să aplice modele în cinci pași pentru crearea comunităților sănătoase în R. Moldova. Modelul are o abordare holistică a sănătății și bunăstării și stimulează autoritățile locale să realizeze intervenții în promovarea sănătății pentru a preveni riscurile bolilor netransmisibile, responsabile de nouă din zece decese în rândul moldovenilor.

Bolile netransmisibile, în special cele ale inimii și ale aparatului circulator (hipertensiunea, accidentul cardiovascular (ictus) provoacă cele mai multe dizabilități și decese premature, la persoane peste 40 de ani. Principalii factori de risc – alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și alcool, inactivitatea fizică-  pot fi modificați și ar putea preveni până la 50% dintre decesele premature ale moldovenilor.

„Am căutat să identificăm abordări eficiente pentru prevenirea factorilor de risc modificabili și acționăm de jos în sus. De la capacitarea societății civile la fortificarea rolului guvernanței locale ca împreună să poată defini și aborda prioritățile de sănătate a oamenilor și să creeze medii ce sprijină eforturile sătenilor de a se îngriji de sănătatea personală și a celor din jur”, spune Diana Berari, coordonatoare comunitară a Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Sănătate în comunități, în cinci pași

Modelul de comunități sănătoase se bazează pe 5 pași complementari: creșterea gradului de conștientizare cu privire la factorii de risc ai bolilor netransmisibile; construirea de coaliții comunitare pentru sănătate dintre aleșii locali și reprezentanții comunității; încurajarea leadership-ului comunității în definirea soluțiilor locale pentru sănătate; proiecte mici implementate de comunitate; împuternicirea pacienților cu boli netransmisibile de a-și asuma drepturile și responsabilitatea pentru propria sănătate.

Cine sunt membrii coalițiilor locale

Membrii coalițiilor locale sunt actorii locali, care își iau angajamentul de a lucra în parteneriat cu autoritățile publice locale și se implică în acțiuni participative pentru sănătate.

„Participând la acest proiect, am conștientizat și interiorizat că este o obligațiune a autorităților publice locale de a preveni bolile cronice și este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi.”, Ala Guzun, primar al satului Bilicenii Vechi, Sîngerei.

Modelul de comunitate sănătoasă propune o viziune bazată pe puterea promovării sănătății comunitare, care motivează liderii locali și membrii comunității să lucreze eficient, în coaliție pentru a reduce factorii de risc ai bolilor cronice.

Infrastructură sportivă pentru sănătate

În cele 16 sate, timp de un an au fost create 16 spații de agrement și activitate fizică, s-au realizat 134 evenimente de mobilizare comunitară și 144 seminare de educație pentru sănătate la care au participat 4472 săteni.

„În sfârșit, vreau să spun, în localitățile rurale a apărut așa eveniment cum e cel de azi, la care noi toți am fost invitați. Ne-au informat despre sănătate. Cel mai scump pentru om asta e – sănătatea. Celelalte sunt niște mărunțușuri.”, Leonid Bunăcale, participant la seminarul „Sănătatea bărbatului” din anul 2020, satul Peresecina, Orhei.

Continuitate

În anul 2023, proiectul va sprijini dezvoltarea modelului în alte 14 sate din șapte raioane-pilot: Dondușeni (s. Plop, s. Sudarca), Rîșcani (s. Varatic, s. Mihăileni), Nisporeni (s. Marinici, s. Ciorăști), Basarabeasca (s. Abaclia, s. Sadaclia), Comrat (s. Chirsova, s. Congaz), Сеаdîr Lunga (s. Beșghioz, s. Tomai) și Dubăsari (s. Molovata Nouă, s. Holercani).

Din anul 2016 și până în prezent, 56 de sate din 28 de raioane ale R. Moldova au fost susținute să dezvolte comunități sănătoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.