Mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului continuă să beneficieze de asistență pentru crearea parteneriatelor comerciale, sporirea competitivității și dezvoltarea capacităților de export. În acest sens, Suedia acordă o nouă finanțare în valoare de peste 4,5 mil. USD pentru următori trei ani.

Cel puțin 70 de companii vor beneficia de asistență pentru certificare și promovarea exporturilor, dintre care 40 de companii își vor îmbunătăți competitivitatea datorită infrastructurii asigurate prin patru clustere create.

Finanțarea adițională va permite dezvoltarea a peste 40 de afaceri, precum și crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă pe ambele maluri ale Nistrului.

Mijloacele financiare vor fi valorificate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 și cu asistența financiară a Marii Britanii.

Începând cu decembrie  2018, proiectul AdTrade a desfășurat o serie de intervenții inovative pentru a extinde accesul întreprinderilor de pe malul stâng la mecanismele de promovare a exporturilor disponibile pe malul drept și a le asigura un parcurs sustenabil.

Până în prezent, peste 1700 de reprezentanți ai companiilor și asociațiilor de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului și-au îmbunătățit capacitățile pentru a beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț și au fost ghidați pentru a accesa noi piețe de desfacere. 140 de companii au beneficiat de asistență pentru digitalizare sau identificarea piețelor de desfacere și, drept urmare, au încheiat 45 de contracte și au sporit exporturile cu 8%.

Cu suportul Suediei și Marii Britanii au fost create peste 240 de locuri de muncă, iar alte 1411 au fost păstrate. 74 de antreprenori au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea afacerilor, dintre care 37 de afaceri fiind conduse de femei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.