Locuitorii a 123 de apartamente din Bălți au fost conectați la un sistem de încălzire centralizat mai eficient, care va genera economii la consum de până la 30 la sută. Totodată, aceștia vor avea acces la apă caldă centralizată, care lipsește în localitate din anul 1999. Distribuția pe verticală a energiei termice din trei blocuri din Bălți a fost schimbată cu cea pe orizontală datorită suportului oferit de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu (GEF), în parteneriat cu Green City Lab Moldova și CET-Nord.

Noul sistem de distribuție a energiei termice oferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a conecta încălzirea, de a o deconecta și de a regla nivelul temperaturii în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament are contor care monitorizează consumul, în baza căruia va fi emisă factura.

Lipsa unui sistem centralizat de distribuție a apei calde i-a determinat pe unii din locatarii din municipiul Bălți să-și instaleze boilere electrice pentru a avea apă caldă menajeră. Această opțiune este însă mult mai scumpă și nu este eficientă din punct de vedere energetic. În plus, generează emisii mai mari de CO2 în atmosferă.

Datorită trecerii la sistemul de termoficare pe orizontală, unii dintre locatari care foloseau anterior sisteme autonome de încălzire au revenit la sistemul centralizat. Alții spun că urmează să se conecteze pe parcursul următorului an.

Pentru acest proiect-pilot din Bălți, PNUD Moldova și GEF au alocat aproximativ 98 mii USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.