O sută de roboți, proiectați, construiți și programați de elevii din R. Moldova, au „duelat” pe ringurile sumo în week-endul trecut la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. 

Sumoboții au luptat pentru titlul de campioni SumoBot Challenge Moldova 2022. La competiție au participat cei 200 de elevi creatori de sumoboți veniți din toată țara, fiind ghidați de cei peste 60 de antrenori, profesori de robotică, fizică, matematică etc.

În urma „duelurilor”, câștigători ai SumoBot Challenge 2022 au devenit:

  • Echipa TAK 1, Tekwill Academy Kids din mun. Chișinău
  • Echipa YuNet, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din mun. Chișinău
  • Echipa Big Boom, Instituția Privată Liceul „Da Vinci” din mun. Chișinău

Competiția a fost una mult așteptată, iar numărul de echipe participante a fost unul record. Elevii și-au utilizat cunoștințele de inginerie și programare pentru a crea sumoboți – roboți programați pentru luptă unul la unu în cadrul unui ring de sumo, fără implicarea elevilor. În cadrul unei lupte, câștigător este considerat robotul care își scoate adversarul în afara ringului.

Pentru fiecare echipă – sumobotul este o mică operă de artă inginerească care combină abilitățile de proiectare, construcție și programare a unui robot din seturi LEGO.

Competiția SumoBot Challenge Moldova 2022 a fost organizată de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Ce sunt competițiile SumoBot

SumoBot este un concurs ce motivează, încurajează și susține copiii pasionați de robotică și tehnologii să dezvolte abilități inginerești, necesare pentru proiectarea, construirea și programarea roboților. Competiția este populară la nivel internațional și este considerată unul dintre cele mai bune modele de „competition based learning” (învățare bazată pe competiție). Regulile acestei competiții sunt preluate de la „Baltic Robot Sumo” și inspirate de la competiția japoneză de lupte Sumo, în care luptătorii trebuie să scoată adversarul dintr-un ring rotund, folosind forța și greutatea proprie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.