Din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.

Datele au fost prezentate de Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale la ultima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Potrivit ministrului, altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% – gradul de vulnerabilitate scăzută.

1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind non vulnerabili și nu vor beneficia de compensații.

Guvernul precizează că cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Persoanele care n-au reușit să se înregistreze pot continua să o facă, compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat.

Pentru luna noiembrie, consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie, de compensații scăzute.

Bugetul pentru programul de compensații la consumul de energie este de 5 miliarde de lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here