În mun. Bălți a fost inaugurat oficial NORTEK, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din R. Moldova. Acesta este amplasat în campusul Universității de Stat „Alecu Russo”, într-un ansamblu de imobile cu o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați. 

Investițiile în proiect se ridică la 71,5 de milioane de lei.

La ceremonia de inaugurare a centrului au participat oficiali guvernamentali și locali, printre care premierul Natalia Gavrilița, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, oameni de afaceri și tineri.

Ce își propune Nortek

Centrul va susține avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creşterea potenţialului de inovare a R. Moldova în diverse domenii.

Pentru cei aproape 4.500 de studenți ai Universității din Bălți, tineri profesioniști și antreprenori din Bălți și din regiune, NORTEK oferă săli de instruire, laboratoare moderne, spații de co-working, zone de printare 3D, robotică, microelectronică, fablab, birouri pentru startup-uri și companii private, spații pentru evenimente, programe de accelerare, instruiri specializate și mentorat.

Mai mult, NORTEK își propune să conecteze mediul academic și privat. Centrul oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

Companiile din domeniile fashion, IT, inginerie, creativitate și automotive din Regiunea de Dezvoltare Nord vor putea crea proiecte de colaborare, cercetare și dezvoltare tehnologică (R&D)

Susținere pentru antreprenori

Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul, cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

NORTEK va contribui la dezvoltarea și extinderea utilizării infrastructurii TIC în instituțiile de învățământ și instituțiile publice, incubarea și accelerarea startup-rilor și întreprinderilor micro, create de către studenți. De altfel, aici, tinerii vor reuși să-și dezvolte abilități tehnologice solicitate pe piața muncii, pentru a fi în pas cu progresul din domeniu.

Investiție pentru viitor

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei. O importantă contribuție financiară (25 mil. de lei) în dezvoltarea Centrului a avut-o Guvernul și Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Clădirea Centrului a fost construită anterior de Universitatea din Bălți, investindu-se în acest sens 27 milioane de lei până în anul 2020, iar în perioada implementării proiectului – 2,5 milioane de lei. Partenerii strategici de dezvoltare USAID, Suedia și UK-aid au susținut Centrul cu 17 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.