Guvernul a anunțat , joi, cum va compensa guvernul plata facturilor la gaze naturale, energie termică și energie electrică în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că va aloca în aceste sezon rece circa 5 miliarde de lei în acest sens, dublu față de cel anterior.

Pentru a beneficia de compensații, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platforma compensații.gov.md. Până în prezent, pe platformă s-au înregistrat 645 de mii de cereri, dintre care 268 de mii au fost înscrise cu ajutorul de asistenții sociali comunitari, bibliotecari, operatorii Centrelor Universale de Prestare a Serviciilor Publice.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a explicat că pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat lunar va fi de 180 m3.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:

  • 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei.
  • 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația va fi de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației – 2.750 lei.
  • 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația va fi de 12,27 lei/m3.
  • 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația va fi de 5,27 lei/m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal/lună/loc de consum. 

  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei
  • cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – 1700 lei
  • cei cu vulnerabilitate energetică medie – 1950 lei
  • cei cu vulnerabilitate scăzută – 2500 lei.

Vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei/kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7/kWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.