Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) va fi susținut de stat și va oferi întreprinderilor din Moldova acces la credite în condiții preferențiale, cu cel puțin 30% mai mici decât cele practicate pe piața creditară actuală.

FACEM va fi administrat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor.

Întreprinderile, inclusiv cele din categoria IMM, vor putea accesa produsele de finanțare prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare financiară, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA.

Resursele financiare, disponibile în FACEM, vor veni din alocări de la bugetul de stat, mijloace financiare de la partenerii de dezvoltare și donatori, venituri obținute din creditare și recreditare, fie din alte surse legale.

Pentru capitalizarea Fondului au fost alocate pentru acest an resurse financiare în valoare de 70 de milioane de lei. Pe parcursul următorilor ani, se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de 2,7 de miliarde de lei (anul 2023 – 450 de milioane de lei; anul 2024 – 1 miliard de lei și în anul 2025 – 1 miliard 320 de milioane de lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.