Programul național „Voucher cultural” a fost aprobat de Guvern. Mecanismul de funcționare a programului, elaborat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția pentru Guvernare Electronică – responsabilă de integrarea programului în cadrul Mpay, va fi lansat și popularizat începând cu data de 17 noiembrie, de Ziua Internațională a studenților.

Inițiativa este dedicată tinerilor care au împlinit 18 ani și care vor intra în posesia unui voucher anual în valoare de 1000 de lei, menit să le faciliteze accesul la produse și servicii culturale, cum ar fi spectacole de teatru, concerte, produse cinematografice, achiziții de cărți etc.

Autorii proiectului își propun să încurajeze consumul de cultură în rândul tinerilor.

Prin implementarea acestui program, țara noastră se aliniază bunelor practici întâlnite la nivel european. Țări ca Franța, Italia (500 de euro), Germania (400 de euro) sau Slovacia promovează inițiative similare, oferind tinerilor vouchere, tichete sau cupoane culturale.

În perioada 2015-2020, în R. Moldova, consumul cultural a scăzut cu peste 20%. În teatre, numărul de spectatori s-a redus de la 433 mii în anul 2016 până la 346 mii în 2019. În muzee, numărul de vizitatori a scăzut de la un milion în 2015 până la 800 de mii în 2019. În R. Moldova activează peste 1.200 de case de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.