Centralele termice pe biomasă din peste 100 de instituții publice sunt testate și pregătite de sezonul rece, iar operatorii de centrale termice instruiți de o echipă de experți contractați de programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Până la sfârșitul anului urmează să fie supuse procedurilor de verificare 100 de centrale termice. În acest sens au fost identificate 69 de centrale termice nefuncționale sau care aveau diferite deranjamente tehnice. Dintre acestea, 51 deja au fost inspectate și verificate.

Experții programului au constatat că pe lângă întreținere și exploatare, principalele probleme țin de lipsa unui contract de deservire cu o firmă autorizată care să efectueze mentenanța înaintea sezonului de încălzire și lipsa cantității necesare de biocombustibili solizi contractați de autoritatea în gestiunea căreia se află centrala. Există însă instituții publice care au alocat buget pentru resurse energetice, dar acestea sunt direcționate spre procurarea cantităților de gaze naturale pentru încălzire și nu pentru biomasă.

„În prezent, centralele termice pe biomasă din instituțiile publice au o capacitate instalată de 70 MW și pot înlocui consumul a până la 20 milioane m3 de gaze naturale. Astfel, costuri cu gazele naturale de cca 20 de milioane de dolari pot fi evitate, acești bani rămânând în țară, la producătorii locali de biocombustibili”, spune Constantin Borosan, Secretar de Stat pentru Energie în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Din luna octombrie a demarat o serie de instruiri pentru operatorii centralelor pe biomasă din instituțiile publice, în cadrul Centrului de Excelență în Construcție. Primul grup, de 20 de persoane, a absolvit cursurile la 30 octombrie. Până la finele anului, o sută de operatori urmează să fie instruiți prin intermediul acestui Centru. Alte 100 de persoane, care au calificări și instruiri anterioare, vor fi instruite în regiunile țării.

„Circa 75 de producători de biocombustibili solizi sunt înregistrați în Republica Moldova, cu o capacitate de producție anuală de cca 30 de mii de tone. În contextul energetic actual, este și mai important să fie asigurată disponibilitatea și calitatea biocombustibililor solizi pentru consumatori”, afirmă Mihail Lupu, manager de componentă, PNUD Moldova.

Cu un buget de 10 milioane de euro, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice prin reducerea impactului crizei energetice și la atenuarea poverii sărăciei energetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.