Au sisteme de aprovizionare cu apă , dar nu au apă-n ele. Este situația în care s-au pomenit mai mulți locuitori ai unor sate din raionul Fălești, printre care și cei de la Bocșa și Risipeni, localitatea de baștină a președintei Maia Sandu. Totul din cauza că lucrările nu sunt planificate strategic – se construiesc sisteme de alimentare cu apă în sate, fără ca acestea să aibă posibilitatea conectării la magistrala Prut-Fălești, care se construiește de zeci de ani.

Sunt cinci ani de când în satul Risipeni și Bocșa a fost dat în folosință apeductul, dar… fără apă. Între timp, pentru că nu este utilizat, acesta degradează. Astfel, cele circa 12 milioane de lei investite se duc pe apa sâmbetei.

Iar la Taxobeni, s-a construit o stație de pompare a apei, care, nefiind utilizată, degradează și ea.

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisacari, spune că situația se datorează lipsei unei abordări sistemice la nivel național în implementarea unor astfel de proiecte.

„Sunt necesare investiții adiționale pentru întreg sistemul (de alimentare cu apă) Prut-Fălești. S-au făcut investiții etapizat și într-o perioadă destul de mare”, a spus Prisacari într-un interviu, sugerând că în timp ce investițiile făcute degradau, cele noi întârziau.

Directoarea ADR Nord mai spune că nu există un master plan pe domeniul aprovizionării cu apei și sanitație pe țară. Acesta ar urma să fie elaborat cu susținerea partenerilor de dezvoltare.

Magistrala Prut-Fălești se construiește… de aproape 40 de ani

Lucrările de construcție-montaj a vechiului sistem de alimentare cu apă din râul Prut a localităților din raionul Fălești au demarat în anul 1984. Până în prezent, în acest sistem au fost investiți peste 100 milioane de lei.

În anul 2012, după montarea stației de tratare a apei din orașul Fălești, apa din Prut nu a ajuns în casele făleștenilor din cauza vechiului apeduct magistral Prut-Fălești, care a cedat. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași în vederea îndeplinirii obiectivul major pe care și l-au propus – cel de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

Acum câțiva ani, s-au reconstruit 17 km de apeduct Prut-Fălești, în cadrul unui implementat de ADR Nord. Este vorba de doar un segment din acest apeduct. Valoarea lucrărilor în cadrul proiectului „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”, implementat de ADR Nord, se cifrează la 35,15 milioane de lei, banii fiind alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

Aceeași situație e și în alte părți

În multe localități din raionul Fălești, dar și în unele localități din raioanele Ungheni și Glodeni nu există sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Majoritatea locuitorilor este nevoită să se alimenteze cu apă din fântânile de mină. Potrivit unor date, 95% din fântânile de mină și arteziene din raionul Fălești și nu doar nu corespund cerințelor și standardelor cu privire la apa potabilă.

Ion ARBORE,
corespondent comunitar în raionul Fălești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.