Mai mulți elevi ai claselor gimnaziale din Gimnaziul Taxobeni, raionul Fălești, doresc să li-se permită și să se implice în organizarea alimentației claselor gimnaziale.
Este cunoscut că asemenea probleme sunt comune la nivel național.
În prezent, elevii din Taxobeni merg, în timpul pauzelor dintre lecții, la un magazin aflat în apropiere de școală, se alimentează nesănătos și întârzie la lecții.
Solicitată de noi, directoarea interimară a Gimnaziului Taxobeni, Lilia Iachimciuc, a spus că, în general, problema ar putea fi soluționată.
Atât părinții cât și elevii susțin că alimentarea claselor gimnaziale poate consta măcar din câte o chiflă și un ceai pentru fiecare elev: chiflele să fie cumpărate de elevi, iar ceaiul să fie oferit de școală.
Cum este organizată alimentarea școlară în alte părți
În Iran, conform legislației, elevilor până la 14 ani li se cuvine zilnic câte un pahar de lapte, fistic, fructe proaspete și biscuiți. Sistemul alimentației școlare din Coreea de Sud este unul dintre cele mai bune din lume. Copiii primesc supă și garnitură, de obicei orez. Aceștia mai primesc fructe și legume proaspete, salată, fructe de mare. În Japonia sistemul de alimentație în școli este asemănător celui din Coreea de Sud: obligatoriu supă fierbinte, orez, ceva din carne, salată și lapte. În această țară, elevii nu au voie să aducă mâncare de acasă până când ajung în clasele mari. În Marea Britanie, hrana pentru elevi constă de obicei din cartofi prăjiți, morcov, terci din orez, salată din legume, fructe și napolitane belgiene cu glazură de ciocolată. În SUA, prânzul unui elev constă din piersici conservate, porumb, carne de pui și supă. În Turcia părinții le dau de acasă copiilor mâncare: pâine din secară, miez de nucă, struguri, măr, semințe de rodii și chefir –alimente ce stimulează activitatea creierului. În Thailanda, meniul unui școlar constă din carne de porc pregătită în sos, orez și budincă în frunze de banan. În Rusia copiii primesc dejun gratuit, iar pentru prânz trebuie să plătească. În Israel mâncarea copiilor constă de obicei din fructe proaspete, un baton de musli, dulciuri, tartine din turte de grâu.
Mariana RUJNEAC,
Cristina CHEPTĂNARU,
Sergiu ONOFREI,
corespondenți comunitari în s. Taxobeni