Câștigătorii Premiului Național ediția 2022 și-au ridicat, astăzi, distincțiile în cadrul unei ceremonii desfășurate la Guvern.

În acest an, au fost desemnați șapte câștigători care activează în artă, științe, muzică și literatură.

Distincțiile au fost înmânate de către premierul Natalia Gavrilița.

Câștigătorii Premiului Național 2022 sunt:

  • Ghenadii Korotcenkov – profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice, cercetător științific principal – pentru aportul fundamental în dezvoltarea științei și tehnologiilor, dar și pentru promovarea imaginii R. Moldova.
  • Valentin Celac – doctor habilitat în biologie, conferențiar cercetător și cercetător științific principal – pentru realizări remarcabile în cercetări științifice, inovații și implementări.
  • Mircea Ciobanu – scriitor, critic literar, editor de carte și jurnalist – pentru Opera Omnia.
  • Echipa formată din Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici – pianiști, profesori universitari, soliști ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Maeștri în artă și Artiști ai poporului – pentru 30 de ani de activitate artistică fructuoasă și realizări prin care au reușit să împletească inspirația, pasiunea și profesionalismul, dar și pentru promovarea imaginii R. Moldova peste hotare.
  • Lidia Bojescu – meșter popular, fondator al Centrului de meșteșugărit cu titlu model „Atelier Bojescu” – pentru efortul de salvare și perpetuare a tradiției cusutului costumului popular și a artei meșteșugărești.
  • Valeriu Bogheanu – compozitor, muzician, instrumentist și producător muzical – pentru abnegație și muncă prolifică în domeniul culturii, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor moral-spirituale și succesele înregistrate în activitatea profesională.
  • Constantin Cheianu – scriitor, dramaturg, publicist, actor, jurnalist, autor de emisiuni și prezentator TV – pentru Opera Omnia.

Premiul Naţional se acordă anual de Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate deosebite ce au avut un impact major asupra progresului științific și au contribuit considerabil la promovarea imaginii țării pe plan internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.