Programul școlar pentru disciplina opțională „Educația electorală”, elaborat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a fost aprobat recent de Ministerul Educației și Cercetării.

Începând cu anul de studii 2023-2024, elevii din clasele a IX-a și a X-a vor putea obține cunoștințe de bază în domeniul electoral. Ei vor putea să formuleze sarcini pentru guvernare, vor ști cum să verifice angajamentele asumate de cei aleși, iar în calitate de candidați şi candidate vor cunoaște cum să se înregistreze în cursa electorală, să desfășoare o campanie electorală şi să-şi asume responsabilități de reprezentare și participare publică.

Pentru desfășurarea disciplinei opționale sunt prevăzute 35 de ore academice.

Curriculumul opțional pentru educația electorală a fost elaborat în urma unui proces de consultări organizate pe platforma Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral cu Ministerul Educației și Cercetării, cadre didactice din învățământul general și cel universitar, ONG-urile specializate ADEPT și Promo-LEX.

După aprobarea curriculumului, urmează elaborarea manualului și instruiri cu profesorii și profesoarele care vor preda această disciplină în școli.

Curriculumul a fost elaborat în cadrul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul USAID și cel al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Studierea disciplinei va contribui la formarea, consolidarea culturii electorale prin abilitarea viitorilor votanți și votante să-și exercite și să-și apere drepturile și responsabilitățile democratice, să recunoască, să prevină și să contracareze dezinformarea, corupția și frauda electorală.

Elevii și elevele vor învăța ce este libertatea de alegere, pluripartidismul în societatea democratică, cum au evoluat alegerile și drepturile electorale, care sunt tipurile de alegeri și sistemele electorale, ce este o campanie electorală, cine sunt concurenții electorali, cum se votează, ce înseamnă fraudarea alegerilor, manipularea și dezinformarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.