Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a acordat în acest an întreprinderilor granturi în valoare de 47 milioane lei, în cadrul programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare.

Cu sprijin nerambursabil de până la 2 milioane de lei, agenții economici și-au reechipat liniile de producere, și-au procurat utilaje moderne și astfel și-au extins capacitățile de producere. „Inițial credeam că e o glumă: când s-a mai văzut ca Guvernul să ne dea ceva pe gratis? Acum, când am obținut proiectul, vedem că e real și am depus dosarul la următorul concurs de granturi”, spune Igor Aramă, unul dintre antreprenori care a beneficiat de sprijin de la stat.

Cu banii obținuți sub formă de grant de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și cu propria contribuție, Fabrica de mobilă Aramă-R din Chișinău a achiziționat trei utilaje moderne multifuncționale, care fac procesul de producere a mobilei mai eficient: o mașină de găurit, una de prelucrare a marginilor materiei prime și un centru de tăiere a lemnului cu control numeric. Investiția a fost de 6 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei reprezintă suportul financiar nerambursabil de la ODA.

„Am auzit de la colegi despre acest concurs, dar, sincer vă spun, nu l-am luat în serios. Am decis să aplicăm. La fiecare etapă, când mai trebuia să prezentăm documente, ne gândeam că degeaba pregătim și facem prezentări, că oricum în Moldova nimeni nu-ți dă nimic gratis. Acum, am prins curaj și am depus dosarul pentru următorul program”, spune Igor Aramă, fondator și director al întreprinderii.

În hala de producere, cele trei aparate noi sunt puse în funcțiune și manevrate ușor de către muncitori, întrucât cea mai mare parte a operațiunilor este computerizată. Anatolie Iavorschi, manager pentru proiecte informaționale, demonstrează cum mașina de găurit, care are și funcție de aplicare a cepurilor din lemn, în locul cuielor de metal, execută comenzile de pe monitor și simplifică astfel munca asamblorilor de mobilă: „Aparatul permite găurirea, dar și includerea automată a cepurilor. Astfel, obținem un produs bun pentru piața Uniunii Europene. Am vrut să obținem îmbinări ecologice, cerute de piața externă, unde se pune accent pe materiale ecologice”.

Un alt aparat prelucrează facil marginile panourilor din pal și execută alte câteva operații. „Obținem astfel un produs finit de o calitate superioară, cu o intervenție minimă a operatorilor, adică toate agregatele, toate unitățile sunt complet automatizate”, adaugă Anatolie Iavorschi.

Întreprinderea activează din anul 2002 și are în prezent 125 de angajați. Livrează mobilă executată la comandă atât pe piața internă, cât și în Uniunea Europeană, inclusiv dispune de un punct de comerț în România. După procurarea utilajelor noi, s-a redus timpul de executare a mobilei, iar numărul de comenzi a crescut.

Programul de granturi oferite de ODA presupune un suport total de 50 de milioane de lei anual pentru afaceri, având scopul să retehnologizeze liniile de producție. Programul are și o componentă de finanțare a echipamentelor de producere a energiei alternative, de maxim 1,5 milioane de lei per proiect. Până în prezent, au fost aprobate spre finanțare opt dosare în cadrul acestui program.

„În actualele condiții, când resursele energetice sunt limitate, iar prețurile sunt foarte mari, Guvernul a decis să acorde acest sprijin pentru a ajuta companiile să se adapteze din punct de vedere tehnologic la noile realități. În condițiile actuale cea mai bună soluție pentru ca societatea noastră și economia să devină rezilientă la aceste schimbări din regiune este anume trecerea pe surse alternative și utilizarea unor echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic”, declară ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.