Dumitru Obriște are 35 de ani și este originar din comuna Todirești, raionul Ungheni. Chiar dacă acum locuiește în orașul Ungheni, Dumitru întreține în satul natal doi cai de rasă de o frumusețe rară.

Într-o discuție cu reporterii comunitari, Dumitru Obriște a spus că a cumpărat cei doi cai de rasă „pentru suflet”, deoarece atunci când petrece timpul cu ei uită de griji și se simte un om fericit și împlinit.

Bărbatul spune că petrece, în medie, câte 4-5 ore pe zi, dar se întâmplă să fie cu caii ziua întreagă.

„E greu să te desparți de ei mai ales când pui suflet în ceea ce faci, când simți că anume ei îți sunt cei mai buni prieteni”, spune Dumitru Obriște.

Întrebat dacă nu s-a gândit ca pe viitor că presteze servicii de hipoterapie (terapie cu cai) pentru copii cu dizabilități, Dumitru Obriște a spus:

„Sună provocator, dar este vorba de o responsabilitate foarte mare care trebuie să ți-o asumi, dar dacă s-ar implica mai mulți părinți, s-ar implementa un proiect și aș avea mai multă susținere financiară, morală și forțe de muncă cred că aș fi de acord.”

În prezent, copii și maturi cu dizabilități din raionul Ungheni merg tocmai în comuna Budești, o suburbie a Chișinăului, la Clubul de hipism „Sparta”, pentru sesiuni de terapie cu cai. Și drumul e lung, și o sesiune de terapie cu cai cu durata de jumătate de oră costă 350 de lei.

Instructoarea de hipism de la Clubul de Hipism „Sparta” din Budești, ne-a explicat:

„De câțiva ani, în Moldova se practică hipoterapia care este indicată mai ales copiilor cu dizabilități. Nu toți caii pot fi implicați în această terapie. Calul bun pentru hipoterapie, de regulă, este inteligent, ascultător, îi place să interacționeze cu oamenii. Acesta trebuie să fie de mărime medie și să măsoare cel mult 1,45 metri. Un asemenea cal trebuie să aibă vârsta de peste cinci ani, deoarece până la această vârstă ei sunt considerați copii.”

Olga SÎRBU,
corespondentă comunitară în s. Todirești, raionul Ungheni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.