Primăria Zagarancea a încheiat un acord de colaborare pe trei ani cu Asociația „Prietenii noștri” din orașul Ungheni, care prevede coordonarea unei serii de acțiuni privind prinderea, sterilizarea și adăpostirea câinilor vagabonzi.

Acordul mai prevede participarea ambelor părți la implementarea de proiecte care să aibă ca rezultat asigurarea securității comunității fără câini vagabonzi.

Potrivit primarului de Zagarancea, Vasile Gaviuc, cea mai acceptabilă metodă de reducere a maidanezilor ar fi prinderea acestora și transportarea lor în locuri special amenajate. Edilul spune că așteptările sunt mari de pe urma acestui acord.

„Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, eutanasiere, revendicare sau adopție se realizează conform normelor și măsurilor sanitare veterinare referitoare la protecția animalelor, cu participarea reprezentanților ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor”, a spus primarul.

Ai un animal? Fii bun și ai grijă de el

De notat că Primăria Zagarancea a adoptat, prin decizie de consiliu, un regulament privind regulile de întreținere a animalelor, în care este specificat că fiecare deținător de câini, bunăoară, este responsabil de propriul animal, inclusiv să îi pună botniță astfel ca să nu producă răni cuiva.

Primarul spune că este regretabil faptul că unii oameni lasă câinii în libertate și chiar îi abandonează, astfel că acești maidanezi devin o problemă de securitate publică..

Autoritatea publică locală încearcă să identifice aceste persoane, ceea ce nu este deloc ușor.

„Dacă ai un câine, fii bun și păstrează-l, dar nu în așa mod încât creezi o problemă pentru localnici, dar și pentru administrația publică. Din păcate, această responsabilitate civică încă nu o văd manifestată, există impresia că primăria trebuie să le facă pe toate, inclusiv să aibă grijă de acești câini maidanezi”, spune primarul Vasile Gaviuc.

Adăpost comunitar, în perspectivă

Primarul de Zagarancea a mai precizat că, în prezent, nu sunt surse financiare pentru soluționarea problemei maidanezilor. Vasile Gaviuc spune că ar putea fi identificate surse financiare de la donatori pentru construcția adăposturilor speciale, procurarea utilajelor necesare de prindere, angajarea și instruirea personalului necesar.

Cei de la primăria locală spun că problema animalelor vagabonde poate fi soluționată prin implicare civică și prin responsabilizarea cetățenilor.

Lavinia Obriste,
corespondentă comunitară în s. Zagarancea, Ungheni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.