„Cunoaște! Gândește! Creează! LIBER” – acesta este mesajul de la intrarea în biblioteca din satul Zagarancea, Ungheni.

„Pentru noi biblioteca înseamnă destindere, libertatea de a cunoaște și a învăța pe tot parcursul vieții, libertatea ideilor, libertatea comunicării între semeni și intergenerații.”  „Biblioteca reflectă comunitatea. Noi vrem o comunitate progresivă”- afirmă mai mulți tineri din localitate.

Cărți pe scenă

Pe parcursul a 15 ani, biblioteca a avut „casă” proprie, chiar dacă accesul era mai complicat. De doi ani, biblioteca a fost mutată în clubul satului și nu oriunde, ci pe scenă, pe o suprafață de 30 m2..

Utilizatorii bibliotecii conștientizează că, uneori, creează incomodități în realizarea activităților culturale și sportive, dar și de o bibliotecă modernă este nevoie într-o localitate cu circa 1800 locuitori, dintre care 30% sunt utilizatorii biblioteci.

Tinerii din localitate își doresc un sediu nou, spațios pentru biblioteca lor.

De ce un sediu nou pentru bibliotecă?

Membră a grupului de voluntari, Dorina Ciobanu menționează: „Am conștientizat personal acest lucru făcând voluntariat în cadrul  Clubului Bibliovoluntarilor, oganizând împreună cu bibliotecara dna Tatiana Zaițev servicii de dezvoltare a competențelor pentru tineri și adolescenți: Club de carte și film SF & Fantasy, Duminica jocurilor de societate, activități în cadrul programului special Cultura informației și media la bibliotecă, proiectul de parteneriat Ecranizări ale literaturii din programa școlară, evenimente notorii în cadrul proiectuli de parteneriat  Intelectoriu nocturn, implicându-ne în realizarea proiectului de  parteneriat Scriitori mari pentru Copii Mici,   și a  serviciilor pentru copii ,gen, Clubul copiilor creativi.. Biblioteca a devenit hubul nostru unde petrecem timpul liber frumos, inteligent și eficient, dar prea restrâns pentru toți cei 525 de utilizatorii de toate vârstele”.

Am analizat informațiile despre bibliotecile moderne ce se construiesc în lume, prezentate de către bibliotecara din sat, Tatiana Zaițev, și am rămas impresionați de aspectul lor arhitectural fantastic: sub formă de carte, cub, lingură, soare etc. Există chiar și o insulă adevărată modernizată și  denumită „Insula cărții”, în care domină cartea și acțiunile legate de promovarea lecturii.

Tinerii din localitate spun că-și doresc doar „o insuliță ”, o bibliotecă de 150 m2 în centrul localității, în care să-și programeze viitorul personal și comunitar.

Sondaj pe tema unei viitoare biblioteci

Mânați de ideea de a avea o bibliotecă modernă, membrii Clubului bibliovoluntarilor au realizat un studiu de cunoaștere a necesității comunitare în construirea unui sediu nou a bibliotecii. Toți cei 65 de utilizatori ai bibliotecii chestionați și alți utilizatori intervievați, doresc ca biblioteca să fie prima bibliotecă rurală din Moldova cu aspect arhitectural neobișnuit. Peste 97 % din respondenți au menționat ca în cadrul bibliotecii să fie create spații separate pentru copii, pentru tineri și maturi. Circa 72 %  sunt de acord de a  crea în cadrul noii biblioteci a unui  Centru comunitar de învățare pe tot parcursul vieții. Circa 75%  din utilizatorii chestionați  sunt de părerea că spațiul nou construit să devină și Centru cultural al comunităților înfrățite cu Zagarancea.

Loc identificat 

Totodată, tinerii au identificat și spațiul unde poate fi construită/amplasată noua bibliotecă: atelierul școlii, spațiul avariat al grădiniței și terenul primăriei de lângă stadion, respondenții  unanim au considerat că este mai rentabil de a construi o bibliotecă nouă, luând în considerare diversitatea materialelor și formelor de construcție.

Necesitatea creării unui astfel de  bibliotecă-centru comunitar  a fost amplificată recent de participarea tinerilor din comunitate la proiectul „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate” implementat de Asociația Obștească Baștina Frăsinești în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă integrată, în cadrul Programului de Granturi 2022  pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării.

Bibliotecă fără sediu propriu, dar cu performanțe

În prezent, Biblioteca Publică Teritorială Zagarancea face parte din cele 10 biblioteci din Moldova, ce au fost  selectate în cadrul  proiectului „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților”, realizat de Asociația Bibliotecarilor din țară și alți parteneri.

Tinerii din localitate vor participa în calitate de voluntari. „Ne dorim multe lucruri frumoase să se întâmple la biblioteca noastră și  trebuie să ne implicăm”, spun tinerii.

O veste bună este că Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS) vor coopta și bibliotecile publice teritoriale, cu extinderea gamei de servicii care se prestează prin acest instrument de asigurare a descentralizării prin oferire unei game largi de servicii, spune bibliotecara, Tatiana Zaițev.

Un vis care costă   

Primăria comunei Zagarancea și utilizatorii bibliotecii sunt conștienți că un asemenea proiect – cel de construire a unui sediu nou pentru bibliotecă costă. Acesta ar putea fi realizat, probabil, numai în cadrul unui proiect european. Și totuși… Tinerii din Zagarancea cred în magia de a avea în viitor un nou sediu pentru bibliotecă.

Evelina Guraru și Mădălina Căpățînă,
corespondente comunitare în com. Zagarancea, Ungheni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.