Republica Moldova se clasează pe locul 80 din 191 de țări și teritorii conform Indicelui dezvoltării umane (IDU) pentru 2021, care măsoară progresul țărilor în domeniile sănătății, educației și nivelului de trai.

Valoarea IDU pentru anul 2021 este de 0,767, plasând Moldova în categoria de dezvoltare umană înaltă.

Cel mai recent Raport privind dezvoltarea umană „Timpuri incerte, vieți instabile: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, lansat joi de PNUD, Moldova a înregistrat, în comparație cu țările din Europa și Asia Centrală, cea mai mică pierdere în dezvoltarea umană din cauza presiunii asupra mediului (indice reprezentat prin emisiile de dioxid de carbon și eficiența utilizării resurselor în ciclul de producție) – 2,5%, în comparație cu media regională de 10,4%.

În pofida acestui fapt, cu cât se amplifică inegalitățile, Republica Moldova atestă pierderi în dezvoltarea umană. IDU scade cu 7,3%, din cauza inegalităților. Indicele inegalității de gen – 0,205 clasează Moldova pe locul 51 din 170 de țări în anul 2021. În 2021, valoarea IDU pentru femei este de 0,771, comparativ cu 0,763 pentru bărbați.

Moldova se confruntă, totodată, cu șocuri multidimensionale cauzate de impactul pandemiei COVID-19, războiul din Ucraina și criza energetică. Toate acestea pot afecta negativ progresele recente ale țării în ceea ce privește dezvoltarea umană.

„Rata fără precedent a inflației, efectele negative ale războiului din Ucraina, intensificarea crizei energetice și efectele secetei asupra siguranței alimentare – sunt toate provocări și surse de incertitudini pentru țară și populația Moldovei. Progresul țării în ceea ce privește dezvoltarea umană durabilă realizat în ultimele două decenii riscă să fie compromis. (…) Sărăcia alimentară și energetică devin noi forme de sărăcie în Moldova (…)”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit unui alt raport recent al PNUD, Moldova este una dintre țările care se confruntă cu cele mai drastice efecte ale crizei globale asupra costului vieții, cauzate de războiul din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.