Guvernul R. Moldova a aprobat noi măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor de la Gazprom și pregătirea către sezonul de încălzire 2022-2023, care, de regulă, începe în octombrie și finalizează în martie.

Documentul prevede instituirea Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire. Din componența acesteia vor face parte reprezentanți ai autorităților și întreprinderilor de profil, care vor aproba decizii operative, în caz de necesitate, pentru asigurarea consumatorilor cu energie.

Potrivit Guvernului, au fost aprobate 27 de măsuri pentru reducerea și atenuarea impactului unei potențiale crize a gazelor, în conformitate cu trei scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporție de 35%, 50% sau 100%.

Primele cinci măsuri se aplică în mod obligatoriu, indiferent dacă vor exista sau nu limitări de livrare a gazelor naturale. Următoarele se vor aplica gradual, în funcție de scenariul real de limitare al furnizărilor de gaze.

Printre acestea se numără:

  • reducerea cu 10% a temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică;
  • trecerea SA „Termoelectrica” la combustibil alternativ (păcură);
  • utilizarea stocurilor de gaze naturale din rețelele de transport naționale;
  • utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.