Echipamente de ultimă generație, în valoare de 165.000 USD, achiziționate de PNUD, cu suportul Guvernului SUA, au fost donate Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare de la Chișinău.

Este vorba despre două spectrometre, unul dintre care este portabil și poate fi utilizat nu doar în laborator, dar și în investigațiile care se fac la locul infracțiunii, pentru identificarea diferitor tipuri de substanțe, cum ar fi drogurile și precursori, substanțele explozive, precum și diverse substanțe chimice periculoase.

Experții vor putea identifica chiar și substanțele care sunt ambalate în sticlă sau plastic, nefiind necesară deschiderea acestuia. Noile echipamente permit examinarea urmelor care au până la 100 microni, care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Un alt echipament, o balanță micro-analitică, foarte sensibilă, permite analiza unor cantități infime de substanțe, cu exactitate de până la șase cifre după virgulă. Echipamentele care au fost în dotarea CTCEJ anterior ofereau exactitate de numai trei cifre după virgulă.

Cu susținerea PNUD și a Guvernului SUA a fost achiziționat și un calculator ultraperformant pentru Secția Examinări informaționale a CTCEJ. Cu ajutorul acestuia, se face extragerea și analiza rapidă a informațiilor din telefoanele mobile și alte dispozitive.

Centrul Tehnico-Criminalistic şi Expertize Judiciare beneficiază de asistență oferită de Guvernul SUA, prin intermediul PNUD Moldova, începând cu anul 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.