Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) aplică noi măsuri înăsprite de politică monetară pentru a stăpâni inflația pentru a se putea reveni ulterior la o creștere economică. Banca Centrală spune că decizia este de natură să descurajeze consumismul.  

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată de la 16.50, în iunie, până la 21.50 la sută anual. Au fost majorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: până la 23.5% (18.5% în iunie) și, respectiv, 19.5 la sută anual (20,5% – în iunie).

O altă măsură luată de BNM este majorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă. Așadar, începând cu perioada de aplicare 16 august-15 septembrie, acestea au fost stabilite la nivelul de 42.0 la sută din baza de calcul, iar începând cu perioada de aplicare 16 septembrie-15 octombrie, la nivelul de 45.0%.

BNM spune că hotărârea va stimula economisirea în defavoarea consumului și intermedierea financiară în moneda națională, va echilibra balanța comercială și va ancora așteptările inflaționiste. Măsurile de politică monetară adoptate vor susține descreșterea indicelui preturilor de consum începând cu trimestrul patru.

Totuși, BNM susține că există o probabilitate înaltă că măsurile adoptate vor finaliza faza de înăsprire a politicii monetare dacă nu vor apărea șocuri majore neanticipate în perioada imediat următoare. Odată ce proiecțiile viitoare vor contura premise fundamentate pentru relaxarea politicii monetare, BNM va adopta măsurile necesare pentru  a readuce inflația în proximitatea țintei de 5.0%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.