RBK

Vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spânu, a spus, în contextul declarării unei noi perioade de stare de urgență în R. Moldova, că situația aprovizionării cu gaze rămâne incertă, iar monopolistul rus „Gazprom” „devine un furnizor de gaze nu tocmai credibil, cu multe incertitudini”, comunică Jurnalist.md.

Spânu a spus că, în ciuda faptului că Moldova are un contract cu „Gazprom”, „nu avem un răspuns clar și dacă volumele (de gaze) vor fi confirmate”.

„Trebuie să ne asigurăm că în perioada următoarele două luni vom putea lua decizii ca să asigurăm țara cu gaze, indiferente de decizia pe care o va lua „Gazprom” referitor la contractul cu Moldovagaz”, a spus Andrei Spânu.

Acesta a amintit, în ședința de miercuri a Guvernului, că Moldova cumpăra 70% din energia electrică de la Centrala de Kuciurgan, care funcționează pe gaz rusesc.

„Încetarea acestui contract (cu Gazprom) ar presupune și încetarea capacității centralei de a mai produse curent. Asta ar însemna că trebuie să cumpărăm energia electrică în proporție de 100% din Ucraina sau alte țări”, a spus Andrei Spânu.

Vicepremierul a mai spus că, în această situație, devine tot mai complicat să fie încheiate contracte de achiziționare a curentului pe termen lung, fapt ce ar asigura „stabilitate și predictibilitate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.