joi, iunie 13, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Studiu | Actualul sistem de colectare a taxelor locale este depășit moral și nu favorizează consolidarea autonomiei financiare

Acasă Regiuni Chișinău mun. Studiu | Actualul sistem de colectare a taxelor locale este depășit moral...

Un studiu, care analizează veniturile colectate din taxele locale, susține că actualul sistem nu mai poate servi funcției de consolidare a autonomiei financiare și este depășit de actuale realități.

Autorul studiului („Modernizarea sistemului de taxe locale, instrument de bază în creșterea autonomiei financiare locale”), Veaceslav Ioniță (IDIS) demonstrează că veniturile colectate din taxele locale au stagnat permanent în ultimul deceniu. Acestea au crescut doar cu 11,8% (de la 476 în 2014 la 532 de milioane de lei în 2020), în timp ce veniturile bugetului public național au crescut cu 50% în aceiași perioadă de timp.

Potrivit lui Ioniță, taxele locale nu sunt indexate anual, iar principalii plătitori ai taxelor locale sunt agenții economici. Doar în Chișinău taxele locale au crescut cu 1,4% anual în ultimii 8 ani, dar această creștere nu acoperă nici măcar rata oficială a inflației. În mod paradoxal, populația locală, beneficiarul de bază al serviciilor prestate de către autoritățile locale aproape nu contribuie cu nimic la formarea bugetului.

Concluzia studiului este că actualul sistem de taxe locale este depășit moral, nu mai răspunde așteptărilor autorităților publice locale și contrastează vizibil cu obligațiile luate de către R. Moldova în raport cu Consiliul Europei.

Studiul demonstrează că toate taxele locale acoperă numai 2,8% din volumul total al cheltuielilor bugetelor locale, iar cota lor scade an de an, menținând o dependență dramatică a administrației publice locale față de Ministerul Finanțelor. Taxele locale sunt extrem de prost aplicate – o singură taxă asigură mai mult de 50% din totalul veniturilor colectate, iar restul sunt doar formale.

Studiul arată că municipiul Chișinău colectează peste 50% din volumul tuturor taxelor locale (350 din 670 de milioane de lei), arătând lipsa de fiabilitate a sistemului actual de taxe locale.

Studiul a fost prezentat în cadrul proiectului „Evaluarea Statutului Democrației Locale în Moldova”, susținut de NED. Acesta se înscrie în strategia de acțiuni a Coaliției pentru Descentralizare, constituită de Congresul Autorităților Locale din Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale și Asociația Promo-LEX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -