În jur de o mie de persoane au semnat deja petiția online în care cer diminuarea și plafonarea ratei dobânzii flotante a creditelor ipotecare a băncilor comerciale pentru persoanele fizice care dețin credite ipotecare. Semnatarii cer, de asemenea, și diminuarea indicelui de referință de către BNM.

Semnatarii petiției atrag atenția că indicele de referință a fost majorat de Banca Națională a Moldovei cu 5.35% din data de 1 iulie, ceea ce a condus la majorarea substanțială a dobânzilor la creditele ipotecare la băncile comerciale din Moldova.

Parlamentul a amendat, recent, legea privind unele măsuri în vederea implementării programului de stat „Prima casa” prin plafonarea ratei dobânzii lăsând fără atenție mii de consumatori ai creditelor ipotecare din afara acestui program de stat.

Pe lângă aceasta, potrivit semnatarilor petiției, creșterea inflației, creșterea tarifelor la servicii comunale, produse petroliere și produse alimentare fac imposibile achitările plaților lunare majorate a dobânzilor pentru credite ipotecar.

„Exodul masiv ai populației tinere din R. Moldova se datorează inclusiv incertitudinii și imposibilității de a prognoza cumpărarea unui imobil pentru a construi viață și familie în țară”, menționează semnatarii petiției, care cer implicarea urgentă a autorităților în vederea diminuarea și plafonării ratei dobânzii flotante a creditelor ipotecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.