Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe platforma particip.gov.md setul de documentele pentru proiectul de hotărâre a Guvernului privind reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării, informează Jurnalist.md.

Documentele au fost publicate pentru a fi supuse dezbaterilor publice și supuse expertizelor.

Proiectul de decizie conține mai multe date și analize a situației din domeniul învățământului superior, numărul de studenți, precum și cheltuieli.

În proiect este arătat numărul de studenți pentru fiecare instituției inclusă în procesul de reorganizare, cel mai mic, nici 200, fiind la Universitatea din Taraclia.

În document se menționează că în R. Moldova sunt prea multe instituţii de învăţământ superior ce concurează pentru numărul de studenţi în scădere. Actualmente, sunt 59,7 mii de studenți în cele 24 de instituții de învățământ superior – 16 publice și opt private. În urma reorganizării ar urma să rămână 11 instituții de învățământ superior publice.

Potrivit proiectului, o instituţie de învăţământ superior este nevoită să cheltuiască aceiaşi bani pentru întreţinerea unui metru pătrat de sală de clasă sau de laborator pentru a instrui 5, 10 sau 25 de studenţi. Activitățile de cercetare și inovare în Moldova per capita însumează aproximativ 6,6 de euro, de 80 de ori mai redusă decât media europeană. În creștere sunt și alocațiile de stat pentru instituții de învățământ în condițiile scăderii numărului de studenți. În același timp, proiectul de hotărâte atrage atenția asupra infrastructurii învechite, slaba dotare a laboratoarelor, personal didactic îmbătrânit – fiecare al cincilea profesor având vârsta de peste 60 de ani.

În proiect se menționează că studenții transferați, urmare a fuzionării, vor finaliza la specialitățile la care au fost înmatriculați inițial și cu respectarea acelorași taxe de studii, stabilite anterior.

Autorii proiectului menționează că numai absorbția a patru instituții de învățământ superior ar genera o economie la buget de  circa 85 mln. lei timp de doi ani. Va avea loc transferul a circa 6.000 de studenți la licență, master și doctorat din cele cinci universități absorbite.

Beneficiile reorganizării, potrivit autorilor documentului, vor putea fi resimțite în decurs de cel puțin doi ani după implementare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.