Președintele R. Moldova, Maia Sandu, care a făcut azi o vizită de lucru la Kiev, l-a asigurat pe omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskyy că R. Moldova va susține în continuare Ucraina, inclusiv prin găzduire de refugiați.

Maia Sandu a menționat pe pagina sa de Facebook că și-a exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și l-a asigurat pe Volodymyr Zelenskyy că Moldova este alături de Ucraina.

„Vom continua să susținem refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm”, potrivit Maiei Sandu.

Președintele R. Moldova a mai precizat că, în cadrul discuției, s-a stabilit că cele două țări vor colabora în domeniul economic și energetic, precum și în parcursul de aderare la UE.

Potrivit Președinției de la Kiev, Volodymyr Zelenskyy s-a arătat sigur în conferința de presă comună de succesul celor două țări în parcursul european, care are ca punct final aderarea la Uniunea Europeană. Ambele state, potrivit lui Zelenskyy, sunt supuse umor serii de riscuri, în mod special di cauza agresiunii ruse, iar răspunsurile la aceste riscuri trebuie să fie conjugate.

„Împreună trebuie să facem tot posibilul pentru ca agresiunea rusă să nu amenințe pe nimeni în Europa – nici Ucraina, nici Moldova sau alt stat”, a declarat Zelenskyy.

Cu referire la diferendul transnistrean, șefului statului vecin a declarat că Ucraina este garantul reglementării acestui conflict și va ajuta activ Moldova în continuare. Zelenskyy a mai spus că după sincronizarea Ucrainei și Moldovei la rețeaua europeană continentală au apărut mai multe oportunități de activitate pe piața energetică europeană, care trebuie fructificate. Liderul de la Kiev a mai spus că Ucraina este gata să ajute Moldova în reconstrucția căilor ferate, fiind vorba în special de segmentul Berezino-Basarabeasca.

Volodymyr Zelenskyy mulțumit pentru propunerea Chișinăului de a trimite în Ucraina geniști pentru operațiuni de deminare și pentru găzduirea refugiaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.