Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, în ședința din această săptămână, obiectul parteneriatului public-privat referitor la reconstrucția capitală a telefericului (Funicularului) din str. Nicolae Costin până la Calea Ieșilor și amenajarea zonei adiacente.

Proiectul urmează a fi realizat din contul dării în concesiune agentului privat a Telefericului reconstruit și a obiectelor renovate sau construite în spațiul adiacent.

Prin reconstrucția Telefericului autoritățile de la Chișinău urmăresc să creeze un Centru Turistic Național atractiv pentru petrecerea timpului liber a oamenilor și să dezvolte infrastructura din zona adiacentă.

Funicularul se află acum într-o stare deplorabilă.

Nu este prima încercare de a repune în funcțiune Telefericul, de altfel singurul asemenea obiectiv din țară. În 2012, când a fost lansat un concurs de inițiere a unui parteneriat public-privat nici un investitor nu s-a arătat interesat de ofertă. Au existat discuții în acest sens și doi mai târziu, dar intențiile așa și nu au mai fost realizate.

Construcția Telefericului a început în 1983, după un model georgian, și a fost inaugurat la 5 august 1991. În 1997 însă a fost conservat pe fondul crizei financiar-economice. Funicularul avea două cabine cu capacitatea a câte 30 de locuri fiecare, care zilnic asigura transportarea până la 3.000 de pasageri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.