Accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%. Decizia a fost anunțată ieri de premierul Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții fermierilor și agricultorilor. Totuși, fermierii au organizat azi proteste de avertizare în 14 raioane din țară, dorind să atragă atenția că guvernarea nu a luat în considerare toate revendicările.

Organizatorii acțiunilor de protest spun că acestea sunt în afara politicului și pledează pentru restituirea integrală a accizei la motorină, cere compensări la procurarea de inputuri și deblocarea exporturilor de grâu și atenuarea deficitului de motorină angro. Fermierii care au ieșit azi la proteste spun că ar putea recurge ulterior și la blocarea drumurilor dacă autoritățile nu le vor îndeplini revendicările.

În ajunul acțiunii de protest a fermierilor, Guvernul a stabilit că producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie a.c., urmând ca de compensații să beneficieze aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 mil. de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.