luni, august 15, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

FOTO. Viitorul eco, construit de tineri din sudul Moldovei. Ce soluții au găsit pentru problemele legate de mediul înconjurător

Acasă Cahul FOTO. Viitorul eco, construit de tineri din sudul Moldovei. Ce soluții au...

110 elevi din raioanele Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia au generat soluții creative pentru un mediu durabil în cadrul unui hackaton ecologic organizat de „EU4Moldova Startup City Cahul” și „Tekwill în Fiecare Școală”.

Șase echipe din gimnaziile și liceele participante au fost desemnate câștigătoare.

Una dintre echipele liceului teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir a convins juriul să-i ofere premiul întâi, venind cu soluții privind reciclarea deșeurilor din plastic. Elevii au propus o afacere care presupune colectarea sticlelor din plastic, presarea lor și transportarea la o fabrică de reciclare unde acestea vor fi transformate în poliester. Ulterior, din acest material ar urma să fie fabricate maiouri și pantaloni scurți.

Iar echipa gimnaziului „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir a luat premiul întâi, venind cu idei privind modalitățile de economisire a apei. Totodată, elevii au salubrizat o zonă de odihnă din preajma iazului din localitate.

Echipele au lucrat la proiecte pe parcursul întregului an școlar, fiind ghidate de mentori, specialiști în IT și de mediu, astfel încât proiectele propuse să fie fezabile.

Proiectele propuse au vizat soluții privind gestionarea deșeurilor, poluarea apei și a aerului, utilizarea apelor uzate, schimbările climatice și încălzirea globală, precum și defrișările.

Lista echipelor învingătoare:

Treapta gimnazială

  • Locul 1: Gimnaziul „Mihai Eminescu”, or. Cantemir;
  • Locul 2: Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, s. Giurgiulești;
  • Locul 3: Liceul Teoretic „Academician Ion Bostan”, s. Brînza.

Treapta liceală

  • Locul 1: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, or. Cantemir;
  • Locul 2: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, or. Cantemir;
  • Locul 3: Liceul Teoretic „Constantin Spătaru”, or. Leova.

La hackaton au participat elevi cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, care studiază cel puțin la unul dintre cursurile „Tekwill în Fiecare Școală”. Fiecare membru al echipelor câștigătoare a primit premii compuse din laptopuri, tablete, telefoane mobile și ceasuri inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -