joi, iunie 13, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Precizările Procuraturii Anticorupție în contextul reținerii lui Igor Dodon

Acasă Regiuni Chișinău mun. Precizările Procuraturii Anticorupție în contextul reținerii lui Igor Dodon

Înainte de escortarea lui Igor Dodon în izolator, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a făcut mai multe precizări pe marginea urmării penale.

Ofițerii CNA și SIS au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor zece imobile și trei automobile.

În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.

Subiecții anchetei în principal sunt unul din ex-președinții R. Moldova și persoanele apropiate acestuia, dar și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor pretinse a fi infracționale.

Bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoare de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport ș.a.

La persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte și sume de banii (lei moldovenești și valută), care au fost ridicate în vederea verificării provenienței și conexiunii acestora cu circumstanțele cercetate de către procurori.

Modul luxos de viață și bunurile de lux urmează a fi supuse verificărilor, existând bănuieli rezonabile de îmbogățire ilicită.

În cadrul efectuării perchezițiilor una din persoane, a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700.000 euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37.000 euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției.

Echipele de procurori și ofițeri au constatat în cadrul acțiunilor realizate, că persoanele investigate au ascuns mai multe documente, purtătoare de informații și obiecte relevante pentru investigația efectuată.

În una din locațiile supuse percheziției au fost depistați peste 600.000 lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid politic se păstra suma de 17.000 de euro și 1.000 USD.

Perchezițiile efectuate au permis de a constata, că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4.000.000 de ruble rusești (circa 1.300.000 de lei).

În privința a două persoane, inclusiv în privința ex-președintelui R. Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -