sâmbătă, februarie 24, 2024
 • Prima pagină
 • Trimite un articol
 • Despre noi
 • Contacte

Băștinașii juniori „Cu drag pentru Soroca” – la ora bilanțului

Acasă Articole Social-economic Băștinașii juniori „Cu drag pentru Soroca” – la ora bilanțului

„Noi Contăm, deci ne Implicăm!”, acesta a fost proiectul și motoul de bază al activităților desfășurate de Băștinașii juniori „Cu drag pentru Soroca”. 

Scopul proiectului a fost axat pe crearea unui mediu activ de dezvoltare și consolidare a capacităților de implicare a tinerilor în procesele decizionale a Administrației Publice Locale. Or, realitățile arată că tinerii sunt reticenți în procesele democratice și participative, rata lor de participare în scrutinele electorale fiind modestă.

În fond ceea ce și-au propus spre implementare tinerii, a fost ușor realizabil datorită faptului că au pornit de la ceea ce vor tinerii, față de ce sunt deschiși, și nu uităm că obiectivele stabilite pre-implementare a constituit  un efort comun.

Și-au propus inițial:

 • Abilitarea unui grup de tineri în domeniul administrației publice locale și rolul acestora în procesul decizional;
 • Capacitarea unui grup de tineri în domeniul bunei guvernări  și importanța transparenței decizionale;
 • Formarea abilităților practice privind soluționarea problemelor locale cu impact comunitar.

Au fost realizate:

 • 30 de tineri și tinere informați/te în materia normativă privind buna guvernare și transparență decizională;
 • 30 de tineri/e implicați/e în exersarea practicilor redutabile pentru formarea acestora în materia democrației participative;
 • 30 de tineri/e au învățat, au  solicitat informații de la Autoritățile Publice Locale prin intermediul platformei vreauinfo.md;
 • 30 de tineri/e au  participat în cadrul unui scrutin electoral improvizat;
 • 30 de tineri și tinere au conștientizat locul și rolul lor în procesul decizional la nivelul localităților  lor în procesul de soluționare a problemelor comunitare.

Băștinașii juniori „Cu drag pentru Soroca” își doresc o continuitate a proiectului, deoarece cea mai bună investiție, este cea axată pe dezvoltarea și educarea tinerei generații, lucru oportun la vârsta când tinerii își pun întrebări, caută răspunsuri, iar noi îi putem orienta.

Astfel, în următoarea perioadă își propun să formeze un alt grup de inițiativă pentru a seta obiective similare proiectului deja implementat. Mai mult, aceștia au inițiat împreună cu colegii o micro-cercetare la nivelul instituției care le-ar permite să deducă ce i-ar interesa și ce activități le consideră  formative pentru ei.

Proiectul a fost susținut financiar de Ministerul Educației și Cercetării, Consiliul Raional Soroca și AO Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în cadrul Programului Raional de Granturi.

Stela Babici,
președinta Centrului DACIA, Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -